We kennen allemaal het gevoel dat je wakker schrikt uit een nachtmerrie en doordringt dat het gelukkig maar een droom was. Ik heb deze weken het omgekeerde. Het besef dat de nachtmerrie realiteit is geworden.
 
Mensen die op dit moment vechten voor hun leven. Zieken thuis, in onzekerheid bij elk kuchje. Ouderen uit veiligheid afgesloten van hun dierbaren die het leven waardevol maken. Velen in ziekenhuizen, onderwijs, kinderopvang, thuiszorg, supermarkten die dag in dag uit alles geven om voor mensen te zorgen én om het land draaiende te houden. Ouders die worstelen om thuis te werken én thuis les te geven. Mantelzorgers van wie steeds meer wordt gevraagd. Het is voor ons allen een zware onzekere tijd.
 
En in zware tijden is communicatie essentieel. Dat kan én moet beter. De aanscherpingen maandag waren goed en nodig. Maar de presentatie leidde ook tot onduidelijkheid. Ik wil het kabinet vragen, minder ministers en meer voorbereidingstijd. Als je er staat dan moet de boodschap kloppen en duidelijk zijn.
 
Tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer deze week was het RIVM voor het eerst voorzichtig positief over het beperken van het aantal nieuwe zieken. Tegelijkertijd is er grote zorg over dreigend tekort aan IC capaciteit. Het CDA zou graag zien dat er landelijke militaire regie wordt genomen en vraagt het Kabinet dit af te dwingen. Ook is het van groot belang dat Nederland snel zelf beademingsapparaten gaat maken. En als de nood echt aan de man is kunnen IC artsen 2 personen op 1 beademingsapparaat overwegen als noodmaatregel.
 
Er is nog steeds een groot tekort aan testmateriaal. We moeten snel zelf produceren wat nodig is. Ik begrijp dat de minister een speciaal gezant heeft aangesteld om de eigen productie van testen op te schalen. Het CDA zou graag willen weten wat die gezant precies gaat doen, en op welke termijn er resultaat te behalen is. De minister zou moeten overwegen een dwanglicentie te gebruiken als het echt niet anders kan. Daarnaast lees ik dat we beschikken over een groot aantal sneltesten. Deze moeten zodra de betrouwbaarheid ervan duidelijk is snel worden ingezet. Testen is niet alleen cruciaal in de strijd tegen de ziekte, maar straks ook om onze economie tijdig én veilig weer aan de praat krijgen.
 
Het zijn loodzware tijden. Maar ook zien we tienduizenden mensen die zich spontaan melden als zorgmedewerker of als vrijwilliger bij het Rode Kruis. En veel mensen die elkaar geduldig ruim baan geven op straat. Elkaar vriendelijk groeten, omdat we elkaar weer zien staan. In zware tijden komt het beste in mensen naar boven en zien we een warmere samenleving. Die moeten we met elkaar vasthouden, ook als we deze crisis hebben doorstaan.
 
Pieter Heerma
Fractievoorzitter CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.