Vragen van de leden Van den Berg en Bontenbal (beiden CDA) aan de minister van VWS en de minister voor Klimaat en Energie over de kosten van energieverbruik van medische apparaten.

 

Vraag 1.

Kent u de websites van zorgverzekeraars waarin wordt aangegeven welke vergoeding er wordt gegeven bij gebruik van zuurstofapparatuur? (1) (2) (3) (4)

 

Vraag 2.

Bent u bekend met het feit dat er zieke mensen zijn die hun energierekening niet meer kunnen betalen maar wel een torenhoge energierekening ontvangen door het gebruik van zuurstofapparatuur?

 

Vraag 3.

Klopt het dat een zuurstofconcentrator een vermogen van een paar honderd Watt vraagt wanneer deze gebruikt wordt? Klopt het dat, wanneer deze 24 uur per dag wordt gebruikt, een elektriciteitsverbruik heeft van duizenden kilowatturen per jaar (bijvoorbeeld: 400 W x 24 uur x 365 dagen = ca. 3.500 kWh per jaar) en dus extra elektriciteitskosten van duizenden euro’s met zich mee kan brengen?

 

Vraag 4.

Bent u het met de CDA-fractie eens dat de vergoedingen die door zorgverzekeraars worden uitgekeerd in verhouding moeten staan met de daadwerkelijke energiekosten en dat dat nu niet het geval is? Bent u er zich van bewust dat deze hoge energiekosten voor sommige mensen niet meer betaalbaar zijn?

 

Vraag 5.

Hoe gaat u deze schrijnende situatie aankaarten bij de zorgverzekeraars? Bent u bereid op zeer korte termijn met de zorgverzekeraars afspraken te maken over een realistische vergoeding door alle zorgverzekeraars voor het elektriciteitsverbruik van medische apparatuur in de thuissituatie, ook en met terugwerkende kracht voor dit jaar 2022 nog?

 

(1) www.cz.nl/vergoedingen/zuurstof.

(2) www.zilverenkruis.nl/consumenten/vergoedingen/zuurstofapparatuur.

(3) www.menzis.nl/zorg-en-vergoedingen/z/zuurstofapparatuur.

(4) www.vgz.nl/vergoedingen/stroomkosten-thuisbeademing.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.