Vragen van het lid Van den Berg (CDA) aan de Minister voor Langdurige Zorg over de raming en opleiding van Sociaal-Psychiatrisch Verpleegkundigen (SPV).

  1. Herinnert u zich uw uitspraak tijdens het GGZ-debat dat er nu geen duurzame subsidiering bestaat voor de opleiding tot sociaal-psychiatrisch verpleegkundige (SPV)? (1)
  2. Deelt de minister de mening dat nu GGZ-zorg toenemend in de thuissituatie wordt geleverd er voldoende extramuraal werkende GGZ-verpleegkundigen nodig is? Weten we hoeveel SPV’en er nu nodig zijn, en in de toekomst?
  3. Waarom worden door het capaciteitsorgaan geen ramingen van het aantal benodigde SPV’en uitgevoerd?
  4. Bent u bereid om ramingen naar de behoefte aan SPV door het capaciteitsorgaan uit te voeren, zoals in het Bestuurlijke Akkoord GGZ 2019-2022 is afgesproken dat de capaciteitsbehoefte voor hbo- en mbo-opleidingen in kaart wordt gebracht via het AZW-programma? (2) Zo nee, waarom niet?
  5. Bent u bereid om de subsidie uit het Bestuurlijk Akkoord van de GGZ om 82 opleidingsplaatsen voor SPV te realiseren te vervolgen om wederom minimaal 82 extra opleidingsplaatsen voor SPV te creëren? Zo nee, waarom niet?
  6. Bent u bereid om ook de SPV op te nemen in de lijst van beroepen die voor een beschikbaarheidsbijdrage in aanmerking komen? Zo nee, waarom niet?

 

(1) Verslag van een commissiedebat, gehouden op 2 november 2022, over GGZ/ Suïcidepreventie, Tweede Kamer, Vergaderjaar 2022-2023, 25424, nr. 639

(2) Tweede Kamer, Vergaderjaar 2017-2018, 25424, nr. 420

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.