Op 17 juni hebben we met minister Van Rijn gesproken over het ‘pakket’ oftewel: welke zorg in 2021 vergoed gaat worden onder de Zorgverzekeringswet. Het CDA heeft daar wederom voorstellen gedaan om de polismarkt inzichtelijker te maken.

Het CDA pleit er al langer voor dat consumenten beter geïnformeerd moeten worden over ziektekostenpolissen en de kwaliteit van de zorg. Op verzoek van het CDA verscheen in juni 2018 een onderzoek over ziektekostenpolissen. Voor het eerst werd inzichtelijk dat er veel polissen zijn met dezelfde inhoud maar waar naam en prijs verschillen: kloonpolissen noemen we dat. Het CDA wil daarvan af. De noodzaak werd nogmaals bevestigd in 2018 met het onderzoek Beter kiezen op de polismarkt van Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de ACM. De conclusie was dat 72% van de consumenten voor 2018 een polis had waarvoor een goedkoper alternatief bestond.

Helaas is er nog steeds niet veel verbeterd. Uit de Monitor Zorgverzekering 2019 van de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat het ziektekostenpolissenbos nog steeds niet transparant is. Er zijn nog steeds concerns die vier tot zes verschillende polissen aanbieden met nagenoeg dezelfde inhoud maar verschillende naam en prijs.  Bovendien blijkt uit ander onderzoek door Kantar Public in voorjaar 2019 dat er maar weinig informatie over de kwaliteit van de zorg wordt gegeven zoals het aantal complicaties, de bejegening etc.
Het CDA wil dat zowel inhoud als prijs van polissen transparant is en dat informatie over kwaliteit van zorg duidelijk, begrijpelijk en makkelijk vindbaar.

Minister Van Rijn heeft toegezegd dat binnenkort een nieuwe Monitor verschijnt en dat hij speciale aandacht zal geven aan transparantie van polissen. Tevens heeft hij beloofd in gesprek te gaan met Zorgverzekeraars om te kijken hoe kostenbesparende initiatieven gefinancierd kunnen worden. Dit naar aanleiding van mijn verzoek om te kijken naar de het project van ZZWW (Zorg Zoals de Westfries het Wil) waarbij het medicijngebruik fors werd terugdrongen, maar waarvoor nu geen financiering meer is.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.