De woningmarkt moet voor iedereen toegankelijk zijn en blijven. Een inkoppertje zou je zeggen, maar de landelijke overheid worstelt met passend beleid. In Horst aan de Maas durven we hierin wel stappen te zetten en verder te kijken dan gebruikelijk is.

In de raadsvergadering van 11 juli dienden we als CDA samen met VVD, PvdA, D66-GroenLinks, en Hart voor Horst aan de Maas een motie in die oproept tot meer mogelijkheden voor starters op de woningmarkt. De reactie van het college was positief, met de kanttekening dat er in 2024 gezocht wordt naar brede oplossingen voor de woningmarkt.

Wat betekent dit precies? Dit betekent dat we gaan onderzoeken of het mogelijk is om de regeling die nu voor mantelzorgwoningen geldt te verruimen, zodat ook starters hier gebruik van kunnen maken. Daarnaast wordt er gekeken naar andere mogelijkheden tot versoepeling van beleid, zoals het splitsen van woningen.

In Horst aan de Maas wonen we relatief vaak in grote huizen op ruime percelen. Met verschillende regelingen proberen we meer sociale huurwoningen en betaalbare koop- en huurwoningen toe te voegen bij nieuwbouwprojecten. Dit is al een stap in de goede richting, maar met onze motie roepen we op om ook het bestaande aanbod opnieuw door te lichten. Waar liggen kansen om voor meer betaalbaar aanbod te zorgen? Die vraag wordt hopelijk zo snel mogelijk beantwoord, zodat we deze kansen zo snel mogelijk kunnen verzilveren.

Roel van Leendert

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.