Klinkt negatief, niet? Maar is dat ook zo? Ik zeg: Nee! Ik weet zeker dat veel mensen het niet met me eens zijn. Het woord hangjeugd heeft een negatieve lading. Toch wil ik graag met jullie een ontmoeting delen die ik had toen ik op het Strandje aan de Maas aan het werk was.

Een aantal aanwezige jongeren, die nu niet echt bekend staan als lieverdjes, spraken mij aan met de vraag: “Jij hebt het niet op de jeugd hè?”

“Daar klopt niets van want ik ben juist regelmatig met deze groep in gesprek” was mijn reactie.

Echter wel met de toevoeging: “Ik heb een hekel aan jeugd (iedereen) die moedwillig alles vernielen en voor overlast zorgen”. Vervolgens ontstond er een goed gesprek waarbij men aangaf dat ze zeker wel eens wat hebben gedaan wat niet kon en mocht.

Tegelijkertijd vertelden ze ook dat ze dit achter zich wilden (en hadden) (ge)laten.

Zou het helpen als juist deze jongeren in gesprek gaan met de jongeren die de naam hangjeugd een negatieve lading geven? Ik zeg: Ja!

Helpt dat niet, dan moet er streng/hard worden opgetreden tegen de kleine groep die de zaak terroriseren. Alleen dan krijgt het woord hangjeugd de positieve lading die het verdient.

Laten we blij zijn dat er tenminste nog hangjeugd is en dat niet alle jongeren de hele dag binnen op Netflix of achter de spelcomputer zitten!

John Jenniskens

CDA Horst aan de Maas

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.