Zoals men weet of in elk geval zal vermoeden ben ik werkzaam in de zorg.

Zo zorg ik onder andere voor mensen met een lichte verstandelijke beperking, die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Dit wordt ook wel een arbeidsbeperking genoemd, maar ik wil u eigenlijk wijzen op de kansen en niet zozeer op de beperkingen.

Er zijn mooie afspraken gemaakt zoals de participatiewet en de banenafspraak. Zo is een bedrijf met meer dan 25 werknemers wettelijk verplicht om mensen met een arbeidsbeperking aan hun personeel toe te voegen.

Toch werkt het nog niet zo mooi als deze termen doen vermoeden. Er zitten nog veel mensen met een arbeidsbeperking thuis, anderzijds zijn er nog steeds bedrijven die schreeuwen om personeel.

Het is zaak om als verantwoordelijke gemeente te zorgen dat er zoveel mogelijk mensen aan het werk kunnen gaan, en dat open vacatures gevuld worden, waar mogelijk met mensen die via de banenafspraak aan de slag kunnen gaan.

Werk wat iemand met een beperking kan uitvoeren, maar wat deze persoon ook langere tijd ‘aan’ kan. Als dat lukt ben ik er van overtuigd dat bedrijven er een waardevolle kracht bij hebben en dat zowel werkgever als werknemer daar met een goed gevoel naar kijkt.

Iedereen telt mee in onze gemeente, en daar is passend werk een groot onderdeel van.

Heidi Disveld

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.