In de gemeenteraad mag je pas deelnemen vanaf je 18e, maar je mag wel al eerder deelnemen aan de verkiezingen of lid worden van een partij. Zo kun je toch een stukje invloed uitoefenen op jouw omgeving.

In mijn beleving weten jongeren vaak goed wat ze willen. Of dit altijd realistisch is, is een tweede. Helaas vinden jongeren politiek niet zo interessant en staat het vaak ver van hen af en weten ze niet waar ze moeten zijn. Dat is jammer, want ik merk dat er vanuit de jeugd en jongeren vaak goede en praktische ideeën komen. Dit komt ieder jaar mooi naar voren tijdens de jongerengemeenteraad, een dag waarop leerlingen van het Dendron of het Citaverde kennismaken met de gemeente, de gemeenteraad en wat zij doen. Zelf gaan ze aan de slag met een idee en verdedigen dat aan het einde van de dag.

Binnen de gemeenteraad ben ik op zoek gegaan naar de woordvoerders die zich bezighouden met de jeugd en jongeren. Samen hebben wij ons tot een groep geformeerd om zaken te bespreken die jeugd en jongeren betreffen. Maar graag wil ik er naartoe dat we dit ook met hen doen. Heb jij een goed idee of wil je graag wat delen wat er speelt in jouw omgeving. Geef het gerust aan. Ik representeer namens mijn fractie de jongeren. Je kunt me altijd bereiken. Want jij mag ook gehoord worden en dan kijken wij samen wat we kunnen doen.

Danny van Hees

Raadslid CDA Horst aan de Maas

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.