De huidige raadsperiode loopt ten einde. Op 14, 15 en 16 maart mogen onze inwoners stemmen op de verkiesbare kandidaten voor de periode 2022-2026. We hopen natuurlijk dat alle stemgerechtigden massaal naar de stembus gaan. Want dat betekent dat de nieuwe raad en het nieuwe college draagvlak krijgen van onze samenleving.

Draagvlak staat gelijk aan acceptatie van een besluit of een idee. Maar hoe creëer je draagvlak en sterker nog: hoe neem je een besluit als dat draagvlak niet eenduidig is?

Als je als college/raad besluiten neemt (want daarvoor staan ze aan de lat) betekent dat niet altijd dat het draagvlak daarvoor eenduidig is. We zien in de huidige politiek vaker dat initiatieven of besluiten niet door iedereen gedragen worden. Standpunten staan vaak recht tegenover elkaar.

Het is daarom van belang dat je de eigen omgeving of betrokken partijen betrekt bij het initiatief of de plannenmakerij. Maar ook als dat wél gebeurt, zien we dat partijen tegenover elkaar komen te staan. En tóch moet je dan als bestuur, of dat nu in de politiek of in het bedrijfsleven is, een besluit nemen. Een besluit dat niet altijd op algeheel draagvlak kan rekenen.

Dat is het dilemma waar we in de politiek steeds vaker mee te maken krijgen. En we zien daardoor een verharding ontstaan in het politieke en maatschappelijke debat.

Laten we hopen dat we in de volgende raadsperiode blijven luisteren naar elkaars standpunten, kennis en feiten verzamelen omtrent te nemen besluiten (hoor en wederhoor) en op basis van de inhoud het debat voeren en pas dan een afgewogen besluit nemen.

Annemie Craenmehr

CDA raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.