Als je dit zo leest denk je wellicht, dat raadslid snapt er niks van. Dat klopt, soms snap ik er ook niks van. Ik ben nu bijna 10 jaar actief als raadslid en heb mij vanaf de eerste dag voorgenomen om burgers, ondernemers en verenigingen te helpen, door zaken te regelen. Ja, gewoon door te luisteren, te verbinden en ook te voelen wat mensen bezighoudt, en waar ze vast lopen.

Het woord regelen heeft bij sommigen een negatieve klank. In mijn ogen komt dat voor een deel door de politieke agenda en het idealisme, en continue de drang om als politicus je gelijk te halen of uit te dragen. En ik vind het prima dat iemand voor zijn of haar idealen strijdt. Maar als we daardoor alles vertragen en de burger gewoon wacht op een oplossing voor een probleem of gewoonweg duidelijkheid wil, dan heb ik daar moeite mee.

De afgelopen 10 jaar heb ik geprobeerd om zoveel mogelijk resultaten te boeken samen met onze fractie en coalitiepartners. Gewoon open, eerlijk en in het algemeen belang. Vaak niet eens zichtbaar voor de bühne of het grote publiek. Mensen die mij goed kennen vragen zich dan ook regelmatig af, hoe ik de eindeloze raadsvergaderingen kan blijven volgen. Waar luisteren, verbinden, elkaar wat gunnen en regelen een uitdaging blijft. En laat dat nu woorden zijn die tijdens de nieuwjaarsreceptie door onze burgemeester en diverse inwoners extra benadrukt werden.

Juist ja, geen politiek wat de boventoon voert, maar het volk vertegenwoordigen en zaken regelen en oplossen, waarbij politiek ondergeschikt is. Daar blijf ik voor gaan, ook in het nieuwe jaar!

Alex Janssen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.