Er zijn landen in de wereld waar mensen vechten voor hun stemrecht, om een klein beetje invloed te hebben op hun leefomgeving en – omstandigheden. Wij realiseren ons vaak veel te weinig, hoe fantastisch we het in Nederland eigenlijk hebben. Het doet me dan ook pijn de berichten in de krant te lezen over geruzie tussen raadsfracties in gemeenteraden, gekonkel om posities. Verwijten die niet over de inhoud gaan maar over de politieke kleur van de ander. Raadslid zijn is geen recht, maar een voorrecht! In Horst aan de Maas ben je als raadslid, één van de 27 mensen die alle ruim 42.000 inwoners van onze gemeente vertegenwoordigen. Je maakt keuzes met elkaar en doet voorstellen hoe we het beschikbare budget zo goed mogelijk inzetten om onze inwoners prettig te laten wonen en werken, of te sporten en ontspannen.

 

Als raadslid voor het CDA ben ik mij bewust van die verantwoordelijkheid. Als mijn voorstel geen meerderheid haalt, dan ga ik niet de ander verwijten lopen maken, maar kijk ik naar mezelf. Is het plan niet goed genoeg? Zijn er wellicht betere oplossingen? Heb ik wel voldoende gedaan om de ander te overtuigen?

Als raadslid draag je ook verantwoording af aan je achterban. Zeg wat je doet, doe wat je zegt. Niet alleen vlak voor de verkiezingen, maar continu.

 

Henk Weijs

CDA-fractie Horst aan de Maas

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.