In tegenstelling tot de landelijke politiek durf ik gerust te stellen dat na een enerverende periode binnen onze gemeente weer meer samengewerkt wordt. Het is vooral voelbaar dat de sfeer in de raad, in de coalitie, in de fractie prettiger is dan een tijd geleden. Het is zeker niet verwijtend bedoeld als ik dit schrijf richting die periode een tijdje terug. De dingen lopen soms zoals ze lopen. Dat is soms privé zo, dat is soms zakelijk zo, maar dus ook in de politiek.

Ja, ik stoor mij ook enorm aan het gebekvecht van sommige landelijke politici die alleen maar over elkaar heen buitelen om hun eigen gelijk te krijgen in het belang van hun eigen idealisme. Op zich prima, maar de manier waarop, stoort mij soms enorm. “Dat jij dan nog in de politiek zit Alex?” is dan vaak de vraag. Nou omdat we momenteel in onze gemeente weer meer met elkaar samen dingen voor elkaar proberen te krijgen, en meer met elkaar praten dan over elkaar. En gewoon elkaar ook eens wat gunnen en elkaar de ruimte geven.

Het proces van het hoofdlijnenakkoord gestalte geven, is een mooi voorbeeld. Iedereen mag er aan de voorkant wat van vinden en over meepraten. Dat is soms best spannend, en men moet ook dingen los durven laten. Handelen in de geest van, is voor velen anders dan gewend. Maar als we het er meer samen over hebben, dan moeten we ook stappen kunnen maken. 

Alex Janssen, CDA Horst ad Maas

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.