Verenigingen zijn het kloppend hart van onze samenleving. In onze verenigingen sporten, spelen en leven we samen. Nederland heeft ongeveer 150.000 verenigingen en maar liefst één op de drie Nederlanders is wekelijks actief in een vereniging. Zonder vrijwilligers en verenigingen rolt de bal niet en kleurt het land op Koningsdag niet oranje.  

Toch horen we steeds vaker dat verenigingen het moeilijk hebben. Dat het lastig is om vrijwilligers te vinden of dat wettelijke regels het besturen van een vereniging steeds complexer maken. Dat mogen we niet laten gebeuren. Nederland is namelijk geen ‘BV’ die zoveel mogelijk winst moet maken, maar een grote vereniging waar we samen verantwoordelijk zijn voor onze wijk, dorp en elkaar.

CDA Tweede Kamerlid Inge van Dijk presenteerde eerder het offensief Vereniging NL. Vereniging Nederland zoekt samen met verenigingen oplossingen voor de problemen waar zij tegenaan lopen, om te weten wat goed gaat en wat beter kan. Zo werken we samen aan de toekomst van verenigingen en een samenleving met minder ik, en meer wij.  Onderdeel van het offensief zijn onder een andere een landelijk meldpunt, enquête onder verenigingen, oprichting van een (deskundigen)panel en fysieke sessies in het land. Allemaal bedoeld om knelpunten en ideeën te verzamelen waar de politiek, landelijk of lokaal, mee aan de slag kan. Kijk op onze lokale CDA Horst aan de Maas Facebook pagina of op cda.nl voor de enquête en het meldpunt.

Loes van den Eijnden

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.