Maar liefst een derde van de toeristische overnachtingen in Noord-Limburg belandt in Horst aan de Maas. Daar komt het dagtoerisme nog bovenop. Niet alleen de directe ondernemers uit die sector maar ook de MKB bedrijven profiteren daarvan. De toerist draagt serieus bij aan leefbare centra in de kernen. Kortom: een enorm belangrijke sector in onze gemeente. Ook de lokale overheid profiteert van die inkomsten middels de toeristenbelasting en de vermakelijkhedenretributie.

Als CDA zijn we al jaren van mening dat we het belang van deze sector niet/te weinig terugzien in het lokale beleid/de regionale visie. Samenwerken en optrekken vanuit de overheid met de sector (en visa versa) blijkt  een erg lastige te zijn. Ook nu hebben we weer een brandbrief van het bestuur van Visit Horst aan de Maas ontvangen als reactie op de nieuwe plannen vanuit de overheid. Waarom lukt het maar niet samen te werken ? Waarom lijkt het zo dat iedereen zijn eigen plan trekt terwijl de belangen toch dezelfde zijn ?  Budget is niet het probleem. Van het budget 2022 is bijna 90% (!) niet uitgeven (idem 2021).

Binnen onze fractie is dan ook besloten in gesprek te gaan met, tenminste, het bestuur van Visit Horst aan de Maas. We willen ons goed informeren en kijken of we als CDA een steentje bij kunnen dragen aan een breed gedragen visie voor deze oh zo belangrijke sector.

En oh ja: Wat het CDA betreft is en blijft een fysiek Info-punt nog altijd van toegevoegde waarde!

John Jenniskens

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.