In juli 2023 is het nieuwe subsidiekader vastgesteld en vanaf 1 januari 2024 voor het eerst van toepassing op subsidies voor activiteiten die in 2024 worden uitgevoerd. Weer een stap om activiteiten en initiatieven te stimuleren die een bijdrage leveren aan vitale inwoners in vitale gemeenschappen. Het nieuwe subsidiekader gaat meer inzetten op activiteiten die een belangrijke bijdrage leveren aan een gezond en vitaal Horst aan de Maas. Maar wie organiseren die activiteiten? Onze talloze vrijwilligers!

Op 7 december was het Nationale Vrijwilligersdag en op social media zag je weer veel berichten voorbij komen van verenigingen en organisaties die hun vrijwilligers in het zonnetje zetten. Deze mensen zijn onmisbaar voor onze zogenoemde vitale gemeenschap. Door je samen in te zetten breng je mensen dichter bij elkaar in je eigen omgeving. Het kenmerkt vrijwilligers dat ze graag iets voor een ander willen betekenen, zich betrokken willen voelen en sociale contacten op willen doen. Buiten je werk en familie om bezig zijn met anderen die dezelfde drijfveer en interesse hebben.

Onlangs hebben Jacky Relouw en ik ons initiatief “Dorp Kronenberg” overgedragen aan de nieuwe kopgroep. Een goed voorbeeld waar mensen zich vol energie in willen zetten in hun eigen dorp. De kennis en kunde die er is gebruiken om te zorgen voor verbinding, voor een fijne plek om te wonen en elkaar te ontmoeten. Samen met de verenigingen, organisaties en initiatieven die er al zijn en dat past dus perfect in het nieuwe kader.

Loes van den Eijnden

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.