28 december 2016

Bomenverordening: Maak het niet ingewikkelder dan noodzakelijk

Aan de orde was tijdens de laatste Raadsvergadering de aangepaste bomenverordening. Deze regelt wanneer er een kapvergunning nodig is en wat er gebeurt als iemand zich niet aan die regels houdt, waaronder hoe lang je maximaal daarvoor de gevangenis in moet. Het CDA heeft tegengestemd. 

Naast ingewikkelde regels hadden wij als bezwaar dat de gemeente voor zichzelf artikel 5:42 van het wetboek buiten werking zet en zich daarmee niet aan de twee meter afstand tot de erfgrens hoeft te houden bij het planten van bomen, een regel die burgers wel in acht moeten nemen.  

Ingewikkeld is de verordening ook geworden door het invoeren van de term houtopstand. De verordening WAS duidelijk: een kapvergunning gaat over een boom, dikker dan 30 cm. In de nieuwe verordening is de term houtopstand ingevoerd: “één of meer bomen, hakhout, een houtwal, een singel, een grotere (lint)begroeiing van heesters en struiken, een beplanting van bosplantsoen, een struweel of een haag”  Twee beukenplanten zijn dan al een houtopstand en vergunningplichtig? 

Er waren raadsleden die voor stemden maar moesten toegeven dat het ingewikkeld was. Die vonden dat het college daar maar flexibel mee om moest gaan.  De ervaring leert dat dit niet gaat gebeuren. Feit is dat men dit ambtelijk ook helemaal niet mag. Als de Raad ingewikkelde regels opstelt moet het ambtenarenapparaat die ook ingewikkeld uitvoeren. Als de Raad eenvoudige regels opstelt past men ambtelijk ook eenvoudige regels toe. 

Han Coenen
gemeenteraadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.