12 februari 2019

CDA stelt vragen: verkabeling van de hoogspanningslijnen traject Kessel/ Kessel-eik

Peel en Maas, 8 februari 2019 

Betreft: Vragen ingevolge artikel 38 van het reglement van orde inzake de verkabeling van de hoogspanningslijnen traject Kessel/Kessel-eik met betrekking tot leefbaarheid en wonen in beide kernen. 

Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Peel en Maas.

Geacht college,

In het voorjaar van 2018 heeft onze CDA-fractie artikel 38-vragen gesteld omtrent het onderwerp ‘hoogspanningslijnen en transformatorhuisjes’. In de kadernota is hier door het CDA ook aandacht voor gevraagd. Daarnaast is er door burgers ingesproken op dit onderwerp en is een beroep gedaan op het college en raad om actie nemen. Onze fractie heeft toen gevraagd of de portefeuillehouder met de bewoners in overleg wil gaan om te bespreken welke stappen genomen kunnen worden. De wethouder heeft dit toen toegezegd.

De hoogspanningslijnen van het traject Kessel/Kessel-Eik lopen vlak langs woonlocaties. In Kessel-Eik lopen de kabels zelfs midden door de dorpskern. Dit is al decennialang een doorn in het oog van de bewoners. Uitbreidingmogelijkheden van allebei de kernen worden door deze hoogspanningslijnen sterk beperkt, in Kessel-Eik zijn deze mogelijkheden zelfs vrijwel nihil.

Dit heeft als gevolg dat senioren in hun eigen woning blijven wonen en er geen doorstroom op gang komt. Jongeren trekken weg om in andere dorpen of gemeenten te gaan wonen. Jongeren die na omzwervingen terug willen komen naar hun oude kern om hier een gezin te stichten, kunnen dan vaak geen geschikte woning vinden. Dit heeft dramatische gevolgen en daar maakt de CDA-fractie zich grote zorgen over.

Onze fractie heeft onlangs een zeer waardevol overleg gevoerd met de directeur van de basisschool in Kessel-Eik, docenten van die school en leden van de medezeggenschapsraad. Zij luidden bij het CDA de noodklok. Voor Kessel-Eik betekent de dramatische ontwikkeling van te weinig nieuwe kinderen een bedreiging voor het voortbestaan van de huidige school en daarmee een grote bedreiging voor de leefbaarheid in Kessel-Eik. Alle mensen, waarmee wij in Kessel-Eik spreken, geven aan dat de hoogspanningsmast de oorzaak is van de negatieve ontwikkelingen en de mogelijk dramatische situatie van de basisschool. Ook het gezondheidsaspect speelt een grote rol. Daar zijn in elk geval veel zorgen over.

Uit onderzoek van de projectgroep ‘Hoogspanningsmast Kessel/Kessel-Eik’ blijkt dat Tenet de tekeningen voor de verkabeling van dit traject al klaar heeft. De kabel zal deels over provinciale grond gaan. De kosten voor dit project zijn hiermee ook al duidelijk. Het college is hiervan al geruime tijd op de hoogte.

Vanuit landelijk beleid zijn in diverse andere gemeenten – waaronder Apeldoorn, waar veel kleine kernen onder vallen – hoogspanningskabels al verlegd. Dit ook naar aanleiding van het gezondheidsaspect of de zorgen die er leven. Doordat deze kabels zijn verplaatst of onder de grond zijn gelegd, heeft de woningbouw daar een positieve beweging doorgemaakt. Woningbouw werd bevorderd en restauratie van huurwoningen door de coöperatie werd weer aantrekkelijk. Dat zou zeker voor Kessel-Eik, maar ook voor Kessel soelaas kunnen bieden.

Naar aanleiding van onze eerdere vragen, de toezegging van de wethouder tijdens de behandeling van de kadernota in 2018 en de signalen van inwoners die wij onafgebroken blijven ontvangen, leggen wij u de volgende vragen voor:

1. De portefeuillehouder heeft in oktober 2018 een brief gestuurd naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. We hebben daarna niets meer vernomen. Onze vraag is: wat is de laatste stand van zaken wat betreft deze brief en de reactie daarop?

2. Is het college bereid om de mogelijkheden tot verkabeling van de hoogspanningslijnen op het traject Kessel/Kessel-Eik in kaart te brengen?

  • Zo ja, kan het college inzicht geven welke kosten er voor de gemeente mee zijn gemoeid?
  • Is het college op de hoogte van het feit dat er geen 25%, maar 20% gemeentelijke bijdrage wordt gevraagd?
  • Heeft het college hier al geld voor gereserveerd en welk bedrag wordt hier voor gereserveerd?
  • Als er geen geld is gereserveerd, waarom dan niet en bent u dit wel van plan? Dit gezien de reeds bekende problematieken/zorgen rondom hoogspanningslijnen. Daarnaast zijn diverse bewoners in het buitengebied wel uitgekocht. We zijn overigens op de hoogte dat uw acties in het buitengebied passen bij het landelijke beleid, maar dat wil niet zeggen dat u als college niet verder mag gaan. Hier staat immers de toekomst van Kessel-Eik mee op het spel.

3.   Maakt het college zich net als de CDA-fractie en bewoners van het dorp zorgen over de toekomst van de basisschool in Kessel-Eik en de leefbaarheid in het dorp?

  • Zo ja, welke stappen neemt het college om die zorgen weg te nemen?

Graag vernemen wij spoedig een reactie van het college van burgemeester en wethouders.

Namens de fractie van CDA Peel en Maas,

Hoogachtend,

Ellis Kempeners en Roel Boots
gemeenteraadsleden CDA Peel en Maas

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.