06 december 2021

Ondersteuning als gevolg van oplopende energie- en voedselprijzen

Als CDA staan we voor onze burgers. De energie en voedselprijzen stijgen fors, wat voor burgers problemen op kan leveren.

Een aantal energiebedrijven is failliet. De energiemaatschappijen die de leveringscontracten hebben overgenomen vragen veel hogere (tot wel 150%) tarieven. Ook al zouden ze iets aan energiebesparing willen doen dan gaat dat niet omdat noodzakelijke aanpassingen vaak te duur zijn. En dan hebben we het nog niet over de alsmaar stijgende voedselprijzen. Door de prijsstijging van de dagelijks boodschappen plus de oplopende energieprijzen, komen een aantal van onze burgers in de problemen. Het rijk steunt deze burgers onvoldoende of de steun komt te laat.

Wij vinden dat onze burgers allemaal mee moeten kunnen doen in de samenleving. Daarom hebben wij een paar weken geleden, bij de begrotingsbehandeling, een motie (aanvraag) ingediend met het verzoek aan het college ruimhartig om te gaan met inwoners die hard getroffen worden. Om ze tijdelijk financieel te ondersteunen binnen de huidige wet en regelgeving. Ook hebben we gevraagd  om samen met deze doelgroep te kijken hoe zij hun energiekosten structureel kunnen verlagen. Onze motie “Gevolgen van oplopende energie- en voedselprijzen” is in meerderheid aangenomen.

Lon Caelers-Bos en Natasja Vaasen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.