03 mei 2017

Vrije openingstijden in de horeca?

Tijdens de raadsvergadering van 9 mei aanstaande staat het vrijgeven van de sluitingsuren voor de commerciële horeca op de agenda. Op dit moment zijn de sluitingstijden nog vastgesteld en kunnen ondernemers die langer open willen dan de reguliere openingstijden op zaterdag verlenging aanvragen tot 4 uur.

De vrije openingstijden zijn een experiment van één jaar en daarna wordt dit geëvalueerd. Daar waar tussentijds problemen ontstaan, kan er worden ingegrepen door terug te gaan naar de nu geldende sluitingstijden voor de betreffende horeca zaak.

Aan sluitingstijden voor de horeca zitten diverse aspecten. Vrij ondernemerschap en eigen verantwoording hebben met dit alles zeker te maken. Echter kun je je afvragen of alle horecaondernemers er blij mee zullen zijn. Overmatig alcoholgebruik is ook een aspect, wat op gespannen voet zou kunnen staan met vrije sluitingstijden. Spreiding van vertrekkende bezoekers kan een vermindering van overlast voor de buurt tot gevolg hebben. Het is in ieder geval een stuk deregulering wat betreft de nachtvergunning. Echter zou dat zou ook opgelost kunnen worden door naar een algemeen langere openingstijd voor de horeca te gaan, aangepast aan de huidige behoeftes, maar ook laat genoeg om spreiding van huiswaarts kerend publiek te bereiken.

De gemeenteraad moet in elk geval een verstandig besluit nemen. Indien u hier een standpunt over heeft wat we als CDA-fractie mee moeten nemen, nodigen wij u graag uit om dat kenbaar te maken bij één van onze raadsleden van het CDA.

We horen in elk geval graag uw mening.

Proost!

Han Coenen
gemeenteraadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.