17 september 2021

CDA wil binnenstad als evenemententerrein tijdens kermis

De Weerter kermis gaat dit jaar door, maar niet in de vorm zoals we die gewend zijn. De Weerter CDA-fractie is blij met de doorgang van de kermis, maar wijst wel op de risico’s van grote groepen mensen in de stad die moeten wachten tot zij op een van de drie kermisterreinen worden toegelaten. In dit verband hebben wij ook bij de behandeling van het voorstel voor de kermis in de raadsvergadering van 8 september de verplichte sluitingstijd voor de horeca om 24.00 uur genoemd, terwijl de kermis tot 00.30 open is.

Horeca-ondernemers die wij hebben gesproken zien op grond van hun ervaringen deze risico’s ook. Zij stellen dat de horeca door de beperkende coronamaatregelen te weinig mogelijkheden heeft om mensen die in de binnenstad verblijven op te vangen. Dit brengt het risico’s op incidenten met zich mee. De CDA-fractie stelt voor om de binnenstad aan te wijzen als evenemententerrein. Dan mogen er buitentaps geplaatst worden en kunnen er buiten meer tafels en stoelen worden neergezet. Ook kan de openingstijd dan worden verlengd tot 01.00 uur.

Wij begrijpen dat deze maatregelen niet passen in de regels van de rijksoverheid en de Veiligheidsregio Limburg Noord. Toch zijn wij van mening dat een afweging moet worden gemaakt om het risico op besmettingen en het risico voor de openbare orde en veiligheid van de kermis in de gekozen vorm tot een minimum te beperken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.