02 juli 2020

Mona over... Economie en Banen

Samen met collega’s binnen het kabinet, inclusief Wopke Hoekstra hebben we gezorgd voor een steunpakket voor ondernemers die getroffen zijn door Covid-19. Ik ben trots op de ondernemers die desondanks alle ellende hun bedrijf staande gehouden hebben. Maar we zijn er nog lang niet.

Nuchter al investerend uit de crisis! Dat is mijn devies. Na de gezondheidscrisis komt er nog een economische crisis achteraan. We zien die alleen nog niet door alle steunmaatregelen. Dit gaat helaas leiden tot veel ontslagen. Het beste wat iemand dan kan gebeuren is een nieuwe baan.

Dus wat moet er gedaan worden?

  1. Ondersteun het  midden- en kleinbedrijf door bijvoorbeeld fiscale maatregelen te nemen. Wanneer je bijvoorbeeld eindelijk multinationals niet langer de mogelijkheid geeft te shoppen tussen verschillende lidstaten door eenduidige winstbelasting regels te stellen, houd je geld over om het mkb minder zwaar te belasten. Houd rekening met familiebedrijven die al met meerdere generaties het bedrijf leiden door een familietoets in te voeren.
  2. Zorg dat nieuwe bedrijvigheid gestimuleerd wordt. Dit gaat over (hoog)technisch bedrijfsleven dat de banen van de toekomst op kan leveren. Zowel HBO als MBO. Het huidige leenstelsel is desastreus voor de schuldenpositie van jonge mensen. Dat moet gewijzigd worden.
  3. Ik wil een eerlijke economie. Door de nieuwe wet Franchise hebben kleine ondernemers (die gebruik maken van een landelijke bedrijfsnaam (bv Hema, Kaldi koffie, Albert Heijn) een betere positie gekregen (Wet Franchise). Ik pak digitale platformen aan door een streep te gaan halen door het uitbuiten van personeel.
  4. Beëindig oneerlijke concurrentie door bedrijven uit landen buiten de EU.
  5. Pak de Hedgefund-sprinkhanen aan. Alles moet uit de kast gehaald worden waardoor het voor sprinkhaaninvesteerders niet meer aantrekkelijk is een bedrijf op te kopen, op te knippen en vol te stoppen met schulden (zoals bv gebeurd is bij V&D en de HEMA). Maar zorg ook dat werknemers zeggenschap krijgen in deze situaties.
  6. Door nu niet binnen twee jaar de overheidsfinancien op orde te brengen maar daar langer de tijd voor te nemen, werk je ook aan baanbehoud. En die banen moeten dan eerlijke banen zijn. Niet meer op doorgedraaide flexcontracten te zitten maar een eerlijke aanstelling die zekerheid biedt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.