14 juni 2017

CDA: grote zorgen over Kerncentrale Tihange

Het CDA maakt zich met de inwoners in Limburg  grote zorgen over de berichtgeving en de kwaliteit van de kerncentrales net over de grens in België. CDA woordvoerder Agnes Mulder wil opheldering van minister Schultz (VVD) van Infrastructuur en Milieu over de gang van zaken in België en wil een gesprek met de Belgische minister over de kerncentrale.

Mulder: ‘formeel gaan wij in Nederland niet over de sluiting van Belgische kerncentrales maar dat neemt niet weg dat ik de zorgen van onze inwoners in Limburg en ook in de rest van onze grensstreek wel deel. Want energieopwekking moet wel op een veilige manier gebeuren. En daarover rijzen nu alweer de nodige vragen.’

Tijdens nieuwe inspecties bleken er meer scheurtjes te zijn dan vijf jaar geleden in Tihange. Dat zou het gevolg zijn van een andere opstelling van de ultrasone meetapparatuur en een gebrekkig meetproces. Sommige eerder ontdekte scheurtjes zijn dit keer juist niet waargenomen.

‘Het CDA wil weten hoe de minister op basis hiervan nu kan vaststellen of de metingen nu wel of niet deugen? Scheurtjes die er waren zijn niet meer waargenomen. Hoe is dat mogelijk?

Kan de Belgische Minister garanderen dat nu alle scheurtjes in beeld zijn of zijn er nog meer scheurtjes en wanneer wordt dat dan volgens de minister een probleem? In hoeverre heeft minister Schultz inzage in de gegevens en heeft onze toezichthouder de ANVS dat ook? En in het rapport van de Belgische toezichthouder FANC wordt gesproken over 70 extra ‘flaw indications’ en in Doel 3 zou het zelfs gaan over 300 flaw indications? Ik wil weten hoe ernstig dit is,’ aldus Mulder. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.