Kandidaten TK21
05 oktober 2022

Kamervragen over het bericht dat waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) al 5 maanden gevangen zitten in Oost-Oekraïne en inmiddels veroordeeld zijn tot 13 jaar gevangenschap.

Vragen van de leden Sjoerdsma (D66), Agnes Mulder (CDA), Kuzu (DENK), Teunissen (PvdD), Jasper van Dijk (SP), Brekelmans (VVD), Van der Lee (GroenLinks), Sylvana Simons (BIJ1) en Piri (PvdA) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) al 5 maanden gevangen zitten in Oost-Oekraïne en inmiddels veroordeeld zijn tot 13 jaar gevangenschap. 

 

Vraag 1 Bent u bekend met het bericht dat twee Oekraïense OVSE-stafleden tot meer dan tien jaar veroordeeld zijn door illegitieme tribunalen in de niet-erkende Volksrepubliek Loehansk? (1)

Vraag 2 Heeft u met bondgenoten zicht op de omstandigheden waarin deze gevangenen worden vastgehouden en of zij toegang hebben tot medische zorg?

Vraag 3 Op welke manier wordt er druk gezet op Rusland – lid van de OVSE – om deze waarnemers en een derde gedetineerde (er zit nog één waarnemer vast) vrij te laten?

Vraag 4 Hoe heeft het kunnen gebeuren dat lokale waarnemers niet op tijd zijn geëvacueerd rond de tijd van de invasie op 24 februari jl.?

Vraag 5 Bent u bereid de situatie van de drie waarnemers in OVSE-verband op te brengen?

Vraag 6 Wilt u met uw Turkse ambtsgenoot in overleg treden om de vrijlating van deze drie waarnemers mee te nemen in de mogelijk volgende gesprekken tussen Turkije, Rusland en Oekraïne?

Vraag 7 Wilt u deze vragen afzonderlijk beantwoorden?

 

(1) OVSE, 15 september 2022, «OSCE Chairman-in-Office and Secretary General deplore so-called «legal proceedings» against detained staff in Donetsk and Luhansk, demand their immediate release» (https://www.osce.org/chairmanship/526017) & Politico, 20 september 2022, «OSCE Ukrainian staff members sentenced in Russian-separatist kangaroo court» (https:// www.politico.com/news/2022/09/20/osce-ukrainian-staff-russian-court-00057715)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.