19 december 2022

Limburgers met mijnbouwschade moeten op een plek terecht kunnen

CDA Tweede Kamerlid Agnes Mulder heeft Staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw via Kamervragen gevraagd om zo snel mogelijk één loket in te stellen waar mensen met schade als gevolg van de steenkoolwinning zich kunnen melden. Uit onderzoek van radioprogramma Pointer bleek dat er nog veel bewoners van Zuid-Limburg niet weten bij wie ze moeten aankloppen met mijnbouwschade.

In 2015 is een regeling voor de afhandeling van mijnbouwschade in Limburg toegezegd door het kabinet, maar tot op heden is de regeling nog niet opengesteld. Het CDA-Kamerlid heeft de staatssecretaris gevraagd om uitleg en om perspectief op het openstellen van de regeling. Daarbij stelt Mulder voor de ontzorgingsmethode van de Stichting Calamiteitenfonds ook bij de brede regeling te hanteren. Dat zou betekenen dat gedupeerden met schade door mijnbouw kunnen kiezen uit drie aannemers waarna de schade gerepareerd en vergoed wordt.

“Heel Nederland heeft geprofiteerd van de steenkoolwinning en Zuid-Limburg zit jaren later met de problemen die komen na-ijlen. Dan moet je als overheid met een nette schaderegeling komen. Ik verwacht van de Staatssecretaris dat hij naast de inwoners van Limburg gaat staan zoals hij eerder deed bij inwoners van Twente en Drenthe.” Aldus Agnes Mulder.

In het Limburgs Parlement heeft fractievoorzitter Mariska Werrij-Wetzels Gedeputeerde Staten vandaag opgeroepen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in gesprek te gaan om te komen tot een snelle openstelling van de schaderegeling.

Lees de Kamervragen hier.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.