Introductie

Als Europarlementariër wil ik Europa dichter bij de burger brengen. Maar de EU heeft haar communicatie slecht op orde. Jaarlijks worden duizenden projecten afgerond. Waarom hoor je er nadien niets meer over? Het is juist in de jaren nadien dat de voordelen zichtbaar worden van programma’s zoals Erasmus of initiatieven van Regionale Ontwikkeling.

Dit is het thema van mijn nieuwe boek “Let the stars Shine”, dat ik hierbij aan u voorstel. Europa zit de laatste jaren in de hoek waar de klappen vallen. Het gebrek aan goede communicatie over EU-projecten heb ik al in oktober 2016 aangekaart. Dit gebrek aan zichtbaarheid maakt dat wij de meerwaarde van de EU en de welvaart die we eraan te danken hebben, als vanzelfsprekend beschouwen. Of erger, we zien de voordelen niet meer. Uit het zicht, uit het hart.

Daarom lanceer ik, samen met acht andere EVP-Europarlementariërs, de actie “Let the Stars Shine”, het Initiatief van de Negen. Niet om het over Brussel en de politiek te hebben, maar om mensen aan het woord te brengen die ervaring hebben met Europa. Mensen die een project hebben gerealiseerd met EU steun. Zij zijn de sterren die ik wil laten fonkelen!

Hopelijk is mijn boek een inspiratie voor u om samen met mij na te denken over het Europa van nu en het Europa van straks!

 

Persconferentie "Let the Stars Shine" 14/06

Op 14 juni heb ik officieel mijn nieuwe boek voorgesteld aan de verzamelde pers, waarvan ik graag de foto's met u wil delen. Daarna heb ik het ook voorgesteld tijdens de EVP Groepsvergadering. De Vice-President voor Communicatie is het mij eens dat de communicatie anders moet. Het is de bedoeling dat het Initiatief van de Negen een Initiatief van 99 wordt!

 

Bent u één van de sterren, die in Europa wil stralen?

Samen met acht collega’s in het Europees Parlement ga ik actief aan de slag. Elk in ons eigen land proberen we de burger meer bij Europa te betrekken via de actie ‘Let the Stars Shine’. Zodat de mensen die dankzij Europa verder komen, gaan stralen. We kiezen er daarom voor Europa van onderaf aan te pakken en te laten zien, waar Europa er toe doet in het leven van alledag.

Tijdens de Biobased Inspiratiedag op 30 augustus werd in aanwezigheid van Eurocommissaris Cretu het startsein geven voor de actie ‘Let the Start Shine’.


Winnaars "Let the Stars Shine"

In de week van 19 maart 2018 zijn de zes Nederlandse winnaars uit de bus gerold (filmpjes in de titel).

Pitch VGE, Nuenen (COSME): Dit project verbindt Vincent Van Gogh locaties (bijv. in Nuenen), museums en toeristen diensten (voornamelijk MKB) met als doel het Europese van Gogh erfgoed door de ontwikkeling van toerisme te valoriseren.

Demi More, Esbeek (en andere Brabantse locaties)(Interreg):  Het betreft een project met zeven demonstratieprojecten in monumentale gebouwen aangaande hoog-innovatieve energiebesparende maatregelen. Het staat dicht bij de burger met onder meer de realisatie van een school in de Adrianuskerk in Esbeek.

Bio-Hart, Bergen op Zoom (Interreg): Dit project maakt de Industriële inzet van biobased aromatische chemicals mogelijk maken door het verder ontwikkelen van technisch-economisch haalbare en duurzame processen voor hun productie. De verbeterde prestaties van de producten, vergeleken met die op fossielen, zullen samen met industriële partners worden geverifieerd in massaproducten voor de consument.

NWE WHCC, Breda (Interreg): Dit project revitaliseert de functie van waterlopen in historische stadscentra, onder andere in Breda. Het gebruikt water als een startpunt voor ruimtelijke herontwikkeling van hun respectieve steden.

Tussenheid, Hilvarenbeek: De deskundigen van Tussenheid ondersteunen Brabantse initiatiefnemers bij het tot stand komen van bottom-up initiatieven. Initiatieven worden benaderd vanuit een ‘verduurzamingsmodel’ waarin ruimtelijke, economische en maatschappelijke aspecten bijeengebracht worden.

Tripe F, food from food, Eindhoven (Interreg): Dit project richt zich op het hergebruiken van voedsel, in dit geval wortelen. 80% van de wortel eindigt nu als plantaardige reststroom. Van Rijsingen heeft een sapfabriek ter beschikking gesteld om wortelreststromen te scheiden in wortelsap en vezels. Na extractie hebben ook andere reststromen zoals beta-caroteen en retinol marktpotentie, bijvoorbeeld voor de vervaardiging van plantaardige kleurstoffen.

Tentoonstelling 'Let the Stars Shine'

Onder grote publieke belangstelling openden wij in de zomer van 2018 onze Let the Stars Shine-expositie.

40 projecten uit 9 verschillende landen zijn in de spotlights gezet om zo de aandacht te vestigen op de EU's communicatie. Een korte foto-impressie kunt u hier vinden. Bovendien kunt u hier onze speciale 'Let the Stars Shine'-uitgave vinden, met alle 40 projecten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.