31 januari 2017

Radiocolumn januari: Laat de sterren fonkelen! (2)

De EU wordt slecht aan de man gebracht. Doet de EU iets goeds, dan hoor je er vrijwel nooit iets over. Vaak is het ook nog zo, dat de nationale overheid het resultaat claimt. Als het fout gaat, dan is het de schuld van Europa. Deze conclusies uit een onderzoek van het Duitse weekblad Der Spiegel bevestigen volgens mij de noodzaak van mijn actie ‘Laat de EU sterren fonkelen’. Iedereen krijgt de kans zijn ervaringen met Europa te vertellen of te laten zien. En je kunt er ook nog een reis naar Straatsburg mee verdienen.

Veel boodschappen over Europa komen van bovenaf. Ze komen echter niet over. Goed nieuws is voor veel media geen nieuws. Het gevolg is dat deze informatie de burger gewoonweg niet bereikt. De EU moet volgens Der Spiegel haar communicatie weer van onderaf oppakken. Ik zie in Brabant veel goede voorbeelden. Brabantse bedrijven ontwikkelen zich, omdat investeringen wél doorgaan dankzij EU garanties. Studenten kunnen via het Erasmusprogramma in andere EU-landen studeren en onderzoekers krijgen de kans met EU ondersteuning nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen. Maar het blijft angstig stil, zodra de projecten zijn afgerond.

Nu de EU te maken heeft met zoveel tegenwind, zal het anders moeten. In deze tijd van sociale media kan het ook anders. Daarom wil ik dat de EU fondsen binnen hun budget ruimte vrijmaken om over hun successen te vertellen. Eind februari stemt het Europees Parlement over mijn voorstellen voor andere berichtgeving, dichter bij huis. Ook ben ik gevraagd als juryvoorzitter van de Regiostars, waarin de beste projecten van regio’s en steden in de spotlight worden gezet. Ook dat kan dichter bij huis.

In mijn actie ‘Laat de EU sterren fonkelen’ staan de mensen centraal die ervaring hebben met Europa, in welke zin dan ook. Geen verkooppraatjes dus, maar met echte verhalen, die er toe doen. Ik hoop dat mijn actie in de provincies Brabant en Zeeland slaagt en een voorbeeld vormt voor vele andere regio’s in de EU. Europa verdient immers beter.

 

U kan altijd mijn volledige radiocolumn lezen of terugluisteren naar het audiofragment. Nieuwsgierig naar andere columns van mij? Klik hier.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.