13 maart 2019

Europese Toegankelijheidswet: drempels weg!

Vandaag heeft het Europees Parlement met grote meerderheid ingestemd met de Europese Toegankelijkheidswet. De richtlijn leidt tot verbeteringen voor ouderen en mensen met een beperking bij het gebruik van aan alledaagse producten, zoals mobiele telefoons, computers, bankdiensten, personenvervoer, e-boeken en selfservice terminals, zoals geld- en ticketautomaten.

In de EU leven meer dan 80 miljoen mensen met een beperking. De digitalisering vraagt veel voor sommigen van hen: het gebruik van alledaagse producten zoals bankdiensten of selfservice terminals is niet altijd vanzelfsprekend. Het is meer en meer een wereld van codes en wachtwoorden. Bovendien zijn privacy en veiligheid in het geding.

Met deze richtlijn hebben we de juiste balans gevonden: de regels brengen een snelle en effectieve vereenvoudiging teweeg voor ouderen en mensen met een beperking. Aan de andere kant houden de nieuwe toegankelijkheidsvereisten rekening met de uitvoerbaarheid in de praktijk, bijvoorbeeld voor een winkelier. De ontwikkeling van producten die in heel Europa kunnen worden verkocht biedt bovendien een kans voor het innovatieve bedrijfsleven. Met deze richtlijn moedigen we overheden en bedrijfsleven aan om producten te maken en diensten te leveren die voldoen aan de nieuwe toegankelijkheidsvereisten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.