13 september 2018

Straatsburg deze week 10/09-13-09

De eerste Straatsburg-sessie na de zomer. Het Hongarije-debat en de copyright-wetgeving stonden volop in de schijnwerpers en uiteraard de laatste Staat van de Unie-speech van Jean-Claude Juncker. Maar we stemden bijvoorbeeld ook regionaal beleid in post-Brexit Noord-Ierland en aanpassingen aan het hervormingsprogramma. Hieronder volgt een overzicht van de week

Hervormingsprogramma

Op dinsdag 11 september stemden wij over de verhoging van het steunprogramma voor structurele hervormingen. Dit programma werd opgezet om de lidstaten te ondersteunen bij groei-ondersteunende bestuurlijke en structurele hervormingen.

Mijn plenaire bijdrage vindt u hier.

Bovendien krijgt u via dit filmpje wat meer informatie over het hervormingsprogramma.

Griekenland

We gaan terug naar 2015. Griekenland worstelt met tekorten vanwege de financiële en vluchtelingencrisis. Wij hebben toentertijd specifieke maatregelen genomen. Deze week stemden wij in Straatsburg over de resultaten.

Mijn plenaire bijdrage vindt u hier.

Via het volgende filmpje krijgt u wat meer inzicht over de speciale maatregelen voor Griekenland.

Noord-Ierland

Ook stemden wij over het rapport ‘De Impact van Cohesie-beleid in Noord-Ierland’. Zeer belangrijk met het oog op de nadere Brexit. Wat gebeurt er met de vele grensoverschrijdende projecten?

Meer weten over de toekomst van deze projecten?  Bekijk dan hier mijn bijdrage in de plenaire.

Staat van de Unie-speech

Ieder jaar houdt de voorzitter van de Europese Commissie in september voor het Europees Parlementeen toespraak over de Staat van de Unie, waarin hij de balans van het voorbije jaar opmaakt en deprioriteiten voor het komende jaar presenteert. De voorzitter zet daarin ook uiteen hoe de EuropeseCommissie wil inspelen op de voornaamste uitdagingen voor de Europese Unie. Op de toespraakvolgt een plenair debat. Dat is het startsein voor het overleg met het Europees Parlement en deRaad over het werkprogramma van de Commissie voor het komende jaar.

Dit jaar sprak Juncker onder meer over de samenwerking met Afrika, de digitale markt en het energiebeleid van de unie. Een volledig overzicht vindt u hier.

Copyright

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.