18 februari 2018

CDA Alphen Chaam telt af

10. Jan van Engelen, Bavel AC

 

Ik ben Jan van Engelen, 58 jaar en woon in Bavel AC. Ik ben getrouwd met Annie en samen hebben we 3 kinderen. Ik ben al ruim 35 jaar werkzaam in de agrarische sector. Voorheen op ons varkens- en akkerbouwbedrijf en sinds de beëindiging van het varkensbedrijf bij een leverancier van agrarische producten voor land- en tuinbouw.

 

Ik vind het belangrijk dat een partij zich inzet voor de belangen van alle bewoners; in de kernen maar ook voor de buurtschappen zoals Bavel AC en Ulvenhout AC. CDA Alphen-Chaam is vertegenwoordigd in alle kernen en buurtschappen van de gemeente Alphen-Chaam en daarom goed op de hoogte van wat er speelt.

 

In het buitengebied speelt veel. Als ik kijk naar Bavel AC, zie ik een mooi buitengebied waar agrarische bedrijven met rundvee, boomkwekerijen, glastuinbouw en kleine industrie zich ontwikkelen. Tegelijkertijd zie ik ook dat agrarische bedrijven stoppen en eigenaren zoeken naar een invulling van hun gebouwen en locaties om het onderhoud te bekostigen. Dat speelt in het buitengebied van de andere kernen ook.

 

Ik denk dat het belangrijk is om te kijken of er een andere invulling aan deze locaties gegeven kan worden. Daarbij zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan startende ondernemers die vaak op kleine schaal met een bedrijf willen beginnen. Het is belangrijk dat de bestaande bedrijven geen hinder vinden van ander initiatieven in het buitengebied.

 

Het zou mooi zijn als we straks door het gebied kunnen fietsen met een enkele burgerwoning, mooie agrarische bedrijven met voldoende perspectief, aangevuld met een jonge, startende ondernemer in een voormalig agrarisch gebouw.

 

9. Ton Braspenning, Strijbeek

 

In Strijbeek heb ik samen met mijn vrouw Arinda een melkveebedrijf annex hondenpension. Samen hebben we twee kinderen: Teun en Milou. Al een behoorlijke tijd ben ik actief voor CDA. Eerst in Alphen-Chaam en momenteel als lid van de Provinciale Staten in Brabant, waar ik de Portefeuille landbouw en duurzame energie beheer.

 

De gemeentelijke politiek is enorm belangrijk. Zij staat aan de lat voor zorg en directe mogelijkheden voor inwoners. Maar politiek reikt verder dan alleen wat er rond de kerktoren gebeurd, Een goede verstandhouding met andere gemeenten en overige overheden zorgt ervoor dat je als gemeente zaken sneller kunt regelen. Denk bijvoorbeeld aan de wegen in het buitengebied, de realisatie van Dorpshuis de Leeuwerik, het opknappen van de wegen in het buitengebied, en de verschillende initiatieven voor het bouwen voor starters.

 

Ik draag graag mijn steentje bij aan het realiseren van dergelijke lokale projecten. Het CDA kan daar net dat verschil maken. Stem daarom CDA Alphen-Chaam op 21 maart.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.