16 mei 2021

Verslag vanuit de raad

Donderdag 22 april stond er weer een digitale raadsvergadering voor de gemeenteraad van Alphen-Chaam op de agenda. Nadat we in het vragenhalfuurtje namens het CDA kort aandacht hebben gevraagd voor de ontwikkelingen rond de oude Matheusschool in Galder kwamen we toe aan de twee grotere onderwerpen van de agenda. Allereerst stond het leefbaarheidsonderzoek Chaam. Het CDA heeft zich verbaast over het feit dat bij dit leefbaarheidsonderzoek naar voren is gekomen dat een mogelijke randweg geen optie is vanuit de provincie. Twee jaar geleden moest namelijk heel precies door de raad worden aangegeven dat zij hier geen bezwaar tegen zouden hebben. Nu ligt er opnieuw een onderzoek terwijl er kostbare tijd voor de aanpak van de problemen van de N639 is verloren. Wij willen dan ook graag een concreet plan van aanpak waar we snel stappen mee kunnen zetten. 

 

Daarna volgde het vaststellen van de RES 1.0 nadat deze de vorige vergadering op ons verzoek was uitgesteld. Concreet heeft het CDA een amendement en een motie ten aanzien van de RES 1.0 aan de vergadering voorgelegd. In het amendement Rentmeesterschap Alphen Chaam wilden wij aan de opgave van de RES 1.0 toevoegen dat de huidige technieken van grootschalige energieopwekking door middel van zon- en windenergie niet past in onze CittaSlow gemeente. Onze gronden in de gemeente kunnen we namelijk maar éénmalig op een andere wijze inrichten en de huidige technieken bieden geen duurzame oplossing op de lange termijn. Daarom wilden wij beginnen met zon op daken en op overtollige, onbruikbare en onvruchtbare gronden. Voor 2030 willen we daarom geen grootschalige energieopwekking door middel van de huidige technieken van windenergie. Het amendement haalde het helaas niet maar bij de lokale handreiking krijgen we hiervoor een nieuwe mogelijkheid. Het voorstel van de RES 1.0 steunde wij niet ondanks dat we ons de opgave wel realiseren. Wij willen echter niet akkoord gaan met een blanco invulling. Ook de motie omdat de burgerparticipatie redde het helaas ook niet omdat hier in de handreiking ook verder op wordt ingegaan, een motie van de VVD die hier op een andere wijze ook toe opriep hebben wij wel gesteund.

 

Onze aandachtspunten bij de overige agendapunten waren als volgt:

  • Bij het Bels Lijntje willen we graag dat er bij de eerstvolgende onderhoudswerkzaamheden wordt gekeken naar reflecterende belijning;
  • Graag willen we dat het college kijkt naar half verharding als mogelijkheid voor de recreatieve fietspaden in onze gemeente;
  • De eventuele besparingen in de woonlasten voor inwoners door de nieuwe afvalinzameling zijn door de hogere kosten alweer tenietgedaan, we hopen dat in de toekomst een realistisch beeld wordt geschetst over de kosten voor onze inwoners.

De volledige raadsvergadering kunt u terugkijken via: Raadsvergadering 22-04-2021 gemeente Alphen-Chaam on Vimeo. 20 mei staat er weer een digitale achterbanvergadering op de agenda, wanneer u hier aan wilt deelnemen dan kunt u zich bij ons melden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.