23 januari 2022

Hoor de wind waait door de Bleeken

Afgelopen periode hebben wij veel gesprekken gevoerd over windmolens, uiteraard ook met inwoners van buiten onze gemeentegrenzen die hier ook mee geconfronteerd worden. Verscheidene omwonenden spraken in bij de commissie, dit leidde tot een extra politieke bijeenkomst.
Want, zo'n groot onderwerp moet goed besproken worden, juist in alle openbaarheid.

De meningen lopen uiteen. Van kansen voor groene energie, zorgen over gezondheid en woon-leefklimaat, tot lokale financiële participatie.
Voor het CDA is het belangrijk om op basis van alle beschikbare informatie onze keuze te motiveren. Emotie hoort erbij, maar uiteindelijk moeten we besluiten op basis van feiten. We staan aan de lat voor een verplichte energiedoelstelling vanuit de regionale opgave en die gaan we als CDA niet uit de weg.
Windenergie is dan één van de opties en niet iets om op voorhand uit te sluiten. We snappen heel goed de zorgen die omwonenden hebben over de gezondheidseffecten. Daarover is nu onvoldoende bekend. We willen geen 'eigen' normen, maar uniform onderbouwd landelijk beleid. Als die nieuwe, mede op gezondheidseffecten onderzochte normen er zijn, kunnen er pas keuzes gemaakt worden.

Intussen gaan we zeker niet achteroverleunen, maar werken we alternatieven uit die bijdragen aan de energieopgave waarvoor we staan. In ons verkiezingsprogramma kunt u hier meer over lezen!


Erwin van Kessel
Raadslid CDA Bernheze

CDA Bernheze: Altijd in de buurt!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.