18 december 2023

Jonge mantelzorgers

Wist u dat een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland een jonge mantelzorger is? Waarschijnlijk niet want vaak beseffen deze kinderen en jongeren zelf niet eens dat zij uitzonderlijke taken uitvoeren voor een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is en dus een (jonge) mantelzorger zijn.

 

Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en er is mogelijk niet het besef dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zijn van een mantelzorger kan echter zwaar zijn en ook van grote invloed zijn op een (jong) leven. Kun je wel met klasgenoten afspreken als je vader of moeder niet alleen thuis kan zijn of deze drukte niet aankan? Of goed concentreren op school als je zorgen hebt om thuis?

 

Een jonge mantelzorger heeft te maken met veel zorgen. Het is daarom belangrijk dat we als samenleving meer aandacht hebben voor jonge mantelzorgers en ze (h)erkennen. Misschien is er iemand uit uw omgeving wel een jonge mantelzorger en kunt u voorstellen om eens wat zorgtaken weg te nemen of een leuke activiteit samen te gaan doen. Lukt dat niet? Geef dan in ieder geval eens een complimentje! Denk dan vooral ook aan de mantelzorgwaardering die jaarlijks bij de gemeente kan worden aangevraagd.

 

Chantal Kanters & Silvana Schoonenberg

CDA Bernheze: altijd in de buurt!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.