25 februari 2024

Polonaise Bernheze

Polonaise Bernheze

 

Het zit er weer op. De carnavalskleding is weer gewassen en opgeborgen op zolder. Net zoals ieder jaar verraden enkele hardnekkige glitters op de vloer het feestgedruis van enkele weken daarvoor.

 

Het carnavalsfeest lijkt in sommige kernen van Bernheze de afgelopen jaren niet meer hetzelfde te zijn. Waar het ene dorp volop polonaise loopt in een bloemetjesgordijn, zit in de andere kern het halve carnavalspubliek in de boemeltrein onderweg naar grotere carnavalsoorden. Het stadsfeest lijkt het in sommige kernen, met name bij jongeren, dan ook te winnen van het dorpsfeest.

 

Voor een bepaalde groep is het ook lastig: te oud voor de kinderactiviteiten maar te jong voor de kroeg. Aan de inzet van de vele vrijwilligers en verenigingen van Bernheze ligt het in ieder geval niet. Het wordt er alleen voor de toekomst niet makkelijker op om dit stukje cultuur levendig te houden.

 

Want van een stukje cultuur mogen we toch zeker spreken. Carnaval is meer dan alleen een ‘pekske’ aan doen. Het is een volksfeest dat draait om verbroedering. Dit perspectief mag dan ook meer belicht worden, dit begint bijvoorbeeld al in het onderwijs. Het vraagt aandacht en inzet om dit volksfeest voor iedereen die daaraan mee wil doen levendig en toegankelijk te houden. Dan staat jong en oud de komende jaren vast weer in elk dorp te feesten, van Krullendonk tot Snevelbokkenland. 

 

Erwin van Kessel & Silvana Schoonenberg

Raadsleden CDA Bernheze

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.