18 februari 2022

Samen dementievriendelijk

Dementie komt helaas veel voor. In 2020 waren er 550 inwoners van Bernheze met dementie, over tien jaar zullen dit er maar liefst 780 zijn.  Zometeen hebben we allemaal iemand in onze omgeving die dementie heeft, een ziekte waar helaas nog geen medicijn voor is.

Ook in Bernheze zorgen we voor een dementievriendelijke samenleving, zodat mensen met dementie langer mee kunnen doen.
In Heeswijk is gestart met een ‘huiskamerproject’ in de ruimte van de Eijnderic bij gymnasium Bernrode, elke dinsdag en donderdag van 10.00 – 12.00 uur. 
Iedereen is welkom, mensen met en zonder dementie. Ook in Nistelrode kun je elkaar ontmoeten in het parochiezaaltje van het parochiehuis en in Loosbroek kunnen inwoners deelnemen aan de ontmoetingsmiddag in De Wis.

Wil je op een laagdrempelige manier ‘buurten’ over vroeger, dan zijn er de herinneringskoffers te leen in onze bibliotheken. Voor elk dorp is er een mooie herinneringskoffer samengesteld met materialen en voorwerpen om herinneringen op te halen. In De Wis kan je een gezelligheidstas met spelletjes, een liedjesboek en praatplaten lenen. Hoe leuk is dat! 
Mensen met dementie en hun mantelzorgers, kunnen bij onze gemeente terecht voor hulp en advies. En als de zon zometeen gaat schijnen, dan kan je samen met een dorpsbewoner op een duo-fiets een ontspannen rondje fietsen. Iedereen hoort erbij…ook jij! 

Met elkaar, voor elkaar…. Samen sterk!
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.