21 februari 2017

Smaak van Boxtel

Ooit gehoord van: “De smaak van Boxtel”? 

Ik eigenlijk wel, er staat me iets van bij van een artikel in het “Brabants Centrum”, maar eigenlijk zegde me het niet zo veel. Nou vanaf nu kan ik wel zeggen, ik weet wat de smaak van Boxtel is en deze is zeer divers. Zo tegen half zeven op woensdagavond 1 februari op de fiets naar de kantine van het Baanderherencollege, alwaar we aller vriendelijks werden ontvangen door Hélène en haar fractie genoten: Kübra en Vera. Achter de tafel de organisatoren van “De smaak van Boxtel”, die aan alle deelnemers een Brabants bont short overhandigde. In de keuken was het al een drukte van jewelste van koks die bezig waren met het klaarleggen van hun producten. Er moest namelijk gekookt worden…… 

Al zo’n vijftien jaar bestaat “De smaak van Boxtel” en tal van gasten hebben al met hen meegekookt. Men kookt vijf keer voor de kerst en vijf keer na de kerst periode. Niet alleen voor de gezelligheid maar vooral om met elkaar contact te komen en een band op te bouwen. Vandaag op uitnodiging van het CDA Boxtel-Liempde die op haar beurt de vrijwilligers van de Voedselbank, Kringloopwinkel in de Molenstraat en Vincentius hadden uitgenodigd.  Het zijn deze vrijwilligers die al vele jaren zich belangeloos inzetten voor de minderbedeelden van ons dorp. Deze keer géén bobo’s maar de mensen van de vloer, zonder hen kunnen deze stichtingen niet draaien. Het plaatselijke CDA bestuur, de drie steun fractie- en enkele CDA leden waren hierbij ook aanwezig.

Na een woord van Welkom door  Hélène die zeer benadrukte wat ik hierboven al schreef volgde de introductie door Betsie van der Sloot, en werden we aan de gang gezet. In totaal waren we deze avond met 45 personen, waaronder zes koks. Géén gewone koks, nee ze zijn allemaal afkomstig uit het buitenland en de één is wat langer in Nederland dan de ander. De aanwezigen worden in zes groepjes verdeeld en taken worden uitgelegd:  groenten moeten worden schoongemaakt, zoete aardappelen geschild, deeg gekneed en ga zo maar door. De tafel ook feestelijk gedekt want wat wordt klaargemaakt, moet ook gezamenlijk worden genuttigd. Onder strenge regie van Betsie en haar koks moet binnen anderhalf uur het eten op tafel staan. 

Onder het kneden, snijden, koken, éérste afwas is er vooral  tijd om in  gesprek te gaan met elkaar. Horen waar de vrijwilligers tegenaan lopen, wat ze graag veranderd zouden willen zien en waar kan de fractie wat betekenen. Uit eigen ervaring mag ik wel zeggen het waren vruchtbare gesprekken. Wat maken die vrijwilligers toch veel mee, daar is één avondje koken eigenlijk te kort voor!

Dan worden we verzocht om aan tafel te gaan, ieder groepje serveren zelf hun gerecht uit en de kok verteld wat men krijgt voorgeschoteld. De zes gangen waren: Armeense rode bieten salade; Turkse linzensoep;  Javaanse curry met kip; Chinese Lente ui pannenkoeken; Turks pizza bootje en Kosavo’s dessert feest wat heel erg zoet is en alleen op hoogtijdagen wordt gegeten. Na deze zes gangen moeten we weer in de benen, want er staat een enorme afwas op ons te wachten. Ook moet de keuken en eetruimte weer helemaal spik en span zijn, want anders mag “De smaak van Boxtel”, de volgende keer géén gebruik maken van deze keuken.  Dat zou pas jammer zijn als dit geweldig initiatief géén doorgang meer kon krijgen. Er bestaat een mogelijkheid om aan deze bijzondere manier van koken en tafelen deel te nemen, voor de prijs hoeft u het niet te laten. Google het of bel Betsie van der Sloot. Waar kun je nog voor acht euro eten, drinken en hoop lol hebben. Want dat hebben we zeker gehad ook onder het afwassen. Er waren er bij die probeerde hun snor te drukken, omdat ze thuis ook nooit hoeven af te wassen, maar hier gold die regel niet! Dank “Smaak van Boxtel”, het was erg smakelijk en zeer leerzaam!

Ruud van Casteren, steun fractielid CDA Boxtel-Liempde

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.