08 mei 2017

Leven de Dommel!

Er zijn net twee belangrijke documenten door het Waterschap vastgesteld die van invloed zijn op gemeenten en dus ook op Boxtel. 

Allereerst heeft het Algemeen Bestuur  van De Dommel het Actieplan Leven De Dommel vastgesteld met daarin prioriteit voor vaststelling klimaatagenda en actieprogramma samen met gemeenten. Welke prioriteiten de gemeente Boxtel gaat stellen naar aanleiding van genoemd actieplan ten aanzien van voorkomen van wateroverlast, welke concrete acties zouden moeten worden uitgevoerd en hoe in het bijzonder het waterbewustzijn van inwoners wordt gestimuleerd?

Daarnaast is vorige week het Regionaal bod klimaatadaptatie van de overheden in Zuid-Nederland gepresenteerd. Wat gaat dit voor Boxtel betekenen?  En hoe gaat de gemeente er concreet mee om?

Het CDA heeft hierover vragen gesteld aan het college:

Aan: College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Boxtel

Betreft: SchrifSchriftelijke vragen ex. art.37 Actieplan Leven de Dommel     

                          Geacht college,

In 2016 was er in Brabant en Limburg enorm veel wateroverlast. We moeten in de toekomst rekening houden met periode van droogte en extreem natte periodes. Het Waterschap is gestart met WaterWerkplaatsen voor burgers, professionals en studenten in het gebied. Men heeft oplossingen proberen te bedenken voor de zeven belangrijkste uitdagingen van de toekomst:

1.      Overlast en schade door water op straat en in huizen

2.      De Slechte waterkwaliteit  -  Riooloverstorten leiden tot vissterfte

3.      Teveel aan water op de akkers  -  Overlast en schade voor de landbouw door overstroming

4.      Tekort aan water voor landbouw -  Lagere opbrengst van gewassen door droogte

5.      Tekort aan water in de natuur  -  Verdwijnen van planten en dieren door verdroging

6.      Tekort aan water in de bebouwde kom  -  Slechte leefbaarheid door hitte

7.      Slechte waterkwaliteit in de bebouwde kom -  Gevaar voor de gezondheid bij stilstaand water  

Op 19 april heeft het Bestuur van Waterschap De Dommel unaniem beslist de komende jaren 10 tot 15 miljoen euro extra te investeren om het watersysteem in het gebied klimaatbestendiger te maken. De aanpak van Zuid-Nederland wordt tevens betrokken bij het opstellen van het eerste Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie dat dit jaar onderdeel zal zijn van het Deltaprogramma. 24 concrete maatregelen, vastgelegd in ‘Actieplan Leven-de-Dommel’, moeten zorgen voor een watersysteem dat tegen een stootje kan. In extreem natte én in droge situaties. 

Het CDA Boxtel-Liempde constateert dat bij actiepunt 2, 15, 16, 17, 20 en 23 duidelijk de gemeente aan zet is.

Daarnaast is vorige week het Regionaal bod klimaatadaptatie van de overheden in Zuid-Nederland gepresenteerd. De vraag bij dit bod is wat dit bod voor individuele gemeenten als Boxtel gaat betekenen.

Een van de belangrijke keuzes is het vergroten van de stuurbaarheid van het watersysteem. Bovendien heeft water meer ruimte nodig om wateroverlast en schade te beperken zowel in en rond steden en dorpen als in het landelijke gebied.  Prioriteit is het vaststellen van een klimaatagenda met een bijbehorend actieprogramma door het Waterschap samen met de gemeentes in het gebied per gemeente. 

Het CDA heeft n.a.v. deze door het Waterschap vastgestelde documenten enkele vragen:

1.       Welke prioriteiten gaat de gemeente Boxtel  stellen naar aanleiding van genoemd actieplan ten aanzien van voorkomen van wateroverlast, welke concrete acties zouden moeten worden uitgevoerd en hoe in het bijzonder kan het waterbewustzijn van inwoners worden gestimuleerd?

2.      Men vraagt om klimaatbestendige bestemmingsplannen (naast omgevingsplannen en wet en regelgeving). Wanneer gaat u dit toepassen op onze nieuwe bestemmingsplannen?

3.      Het Waterschap stelt samen met de gemeente een gezamenlijke klimaatagenda op en  een actieprogramma waarin verwachtingen duidelijk geformuleerd zijn. Is hier al overleg over?

4.      Zijn er in Boxtel al klimaatstresstesten uitgevoerd of staan er testen gepland in de nabije toekomst? In een aantal gemeentes is dit al gebeurd.

5.      In veel gemeentes wordt deze opgave verbonden met andere klimaatopgaves om kosten te beperken en bewustzijn en draagvlak onder de bevolking te vergroten. Zou u dit in Boxtel ook willen overwegen?

6.      Het stimuleren van landbouw op natte gronden om CO2 te binden en water vast te houden is iets wat ruimte biedt voor waterberging , biodiversiteit en de waterkwaliteit verbeterd. Men gaat hier Europese subsidie voor aanvragen. Wilt u hier agrariërs enthousiast voor maken?

7.      Men wil de sponswerking van de bebouwde kom vergroten en het water langer vasthouden en vertraagd afvoeren. Ook wil men water de natuurlijke loop laten volgen langs bebouwing. Het waterschap draagt hier financieel aan bij. Heeft u nagedacht over mogelijkheden bij de herinrichting van de Markt?

8.      Ook streeft men naar vergroening van de bebouwde kom door geveltuinen en groene daken. De gemeentes Tilburg en ‘s-Hertogenbosch geven al subsidies voor aanleg van groene daken. Een aantal gemeentes heeft hier een kansenkaart voor ontwikkeld. Zou Boxtel hier bij aan kunnen sluiten en het actief kunnen promoten, zeker bij nieuwbouw en op gemeentelijke gebouwen?

9.      Het stimuleren van groene schoolpleinen is een ander initiatief wat genoemd wordt. Bij een aantal schoolpleinen in Boxtel is dit al gerealiseerd. Wilt u dit bij de andere scholen actief stimuleren?

10.  Men wil de frequentie van maaien opvoeren zodat de waterstand verlaagd wordt. Wij vragen ons af of u ook de frequentie van het maaien van de sloten in het buitengebied aan kunt passen?

11.  De Watergraaf stelt dat hij gemeentes oproept in de begroting te kijken welke bedragen al gepland zijn in relatie tot ruimtelijke klimaatadaptatie. Vervolgens wil hij dit als goed bod richting het Rijk uitbrengen en het Rijk uitnodigen om aandeelhouder te worden. Hoe staat u hier tegenover? Welk bedrag wilt u als gemeente hiervoor opgeven?

12.  Men vraagt aan gemeentes om het bergend vermogen in kaart te brengen en dit rondom de Dommel te vergroten. Zijn hier in Boxtel al concrete plannen voor?

13.  Het belang van natuureducatie wordt aangegeven.  Wat doen we hier in Boxtel al concreet aan en waar zitten de hiaten?

14.  In het verslag wordt melding gemaakt van watercoalitie Liempde. Wat is het doel van de watercoalitie Liempde?

Bij voorbaat dank voor uw reactie. 


Hoogachtend,

Fractie CDA

Hélène van As-Jaspers 

Vera Brouns-Wagenaars (woordvoerder)

Kubra Atalay 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.