21 juni 2017

Jaarrekening gemeente Boxtel

In de raadsvergadering op 20 juni 2017 heeft het CDA als volgt gereageerd op de jaarrekening:

Het CDA is zwaar teleurgesteld. U heeft deze periode als college gestuurd op een ambtelijke fusie met Sint-Michielsgestel. U bent met een voorstel gekomen tot bezuiniging op de personeelskosten zonder kwaliteitsverlies. Nadat we in de begrotingsbespreking al aangaven uw ambities erg groot en onuitvoerbaar te vinden, heeft u ons proberen te overtuigen van het tegendeel. En nu komt de verantwoording en wordt voor het tweede jaar op rij de schuld van het niet slagen van de ambities neergelegd bij het ambtenarenkorps. Wij vinden dit onbehoorlijk bestuur. U, college, en niemand anders is verantwoordelijk voor het niet realiseren van de plannen. 

Wat ons extra pijn doet, is dat de bedragen die opgeschort worden naar het jaar 2017 en in de reserves gestopt worden, afkomstig zijn van: Jeugdzorg €1,6 miljoen, onderwijs €350.000, WMO €800.000, minderheden €300.000 en kunst €220.000. Het CDA vindt dit geen sociaal en duurzaam beleid. 

Voor ons is meewerkend Boxtel een werkwoord, iets wat je samen doet. Het CDA hoopt dat we juist de kwetsbaren in ons dorp net die extra hand kunnen geven om actief deel te nemen binnen onze gemeenschap. 

Het CDA vroeg u in 2016 meer aandacht voor eenzaamheid en armoedebestrijding onder gezinnen. Ook vinden wij dat er nog steeds niet voldoende dagbesteding is in onze gemeente en dat het ouderenbeleid nog steeds niet integraal opgepakt is door u. Er ligt nu een prima en volledig rapport. Het CDA wil dat u het nu oppakt. Dit jaar hebben we u ook regelmatig gewezen op onveilige situaties en slecht onderhoud van stoepen en bermen. Het straatbeheer is sober, te sober en daardoor niet doelmatig. Op vele plaatsen in onze gemeente klagen met name ouderen en zij die slecht ter been zijn over gevaarlijke situaties. 

Ook het gemeentelijk onderhoudsplan voor gebouwen met een niet publieke functie is nog steeds niet klaar ondanks dat zowel de provincie als het CDA hier meerdere malen om hebben gevraagd. 

De gelden van het legaat van Cooth zijn niet aangevuld zoals door u beloofd, maar zelfs nog verder opgesoupeerd. Weer €169.000 minder! Wordt er al huur betaald voor het terrein van De Kleine Aarde? 

Onder de post landschap van Allure is nogal wat subsidie binnengekomen. We hebben vorige week gehoord dat de gelden van projecten die niet afgerond zijn na eindiging van dit project terug moeten naar de provincie. Er zit nu nog €5 miljoen in de pot en de gemeente Boxtel is penvoerder. 

Daarnaast is er te weinig grond op het industrieterrein verkocht. Maar 0,21 ha. Bij Oosterhof is men nog niet aan het bouwen. En over Princenlant is nog geen duidelijkheid. De reserve grondexploitatie is nog minimaal gevuld. Het CDA maakt zich daar zorgen om. 

Bij de overleggen van gemeenschapshuizen horen wij nu al minstens 4 jaar dat er inventariserende gesprekken geweest zijn. 

Op het gebied van toerisme en recreatie, één van uw speerpunten, heeft er in 2016 geen meting van activiteiten plaatsgevonden, en in 2017 t/m het in stand komen van deze nota ook nog steeds niet. Ook heeft er geen meting plaatsgevonden over het bezoek van de website. 

Wij willen graag van u weten wanneer het probleem van de onderbezetting stopt en wanneer de organisatie de ambities aan kan. Met vooruitschuiven komen we niet verder. 

We hebben vandaag overigens om 16.18 uur de accountantsverklaring ontvangen. 

Zijn er dan helemaal geen dingen die goed zijn gegaan? Jawel hoor. 

Het jaarverslag is overzichtelijk en helder, het is een duidelijk jaarverslag waar helaas wel de accountantsverklaring nog aan ontbreekt. De invoering van de wijkmakelaars is een positief punt. Het CDA is erg enthousiast over de wijze waarop deze functie nu ingevuld wordt. 

De algemene reserves zijn gegroeid. 

We hebben minder langdurige leningen afgesloten. 

De solvabiliteitsratio is verbeterd, maar we zijn er nog niet. 

Afval tot grondstof is een project wat goed doorlopen is en waar al opbrengsten en projecten voor lopen. 

De duurzaamheidsvisie is na opgestart te zijn door externen overgenomen door een jonge enthousiaste ambtenaar. 

Er zijn veel goede projecten gerealiseerd middels het economisch stimuleringsfonds, er is echter ook geld uit dit fonds discutabel overgeheveld naar Greentech. Jammer! 

Vele burgerinitiatieven zijn goed opgepakt en gefaciliteerd, maar we moeten ervoor waken dat we niet alle verantwoordelijkheid bij onze burgers neerleggen en doorslaan in onze burgerparticipatie met name op het gebied duurzaamheid en zorg. 

Iedere vrijwilliger heeft maar een x-aantal uren beschikbaar en is vaak geen professional maar een bevlogen en gedreven mens die zich met hart en ziel wil inzetten en zich ge(onder)steund voelt en gehoord wordt. 

Kortom een aantal zaken zijn goed en vlot gerealiseerd, maar bij een aantal andere zaken duurt het ons te lang en zouden wij meer daadkracht willen zien. 

U heeft nog maar driekwart jaar en er zijn nog veel ambities niet gerealiseerd. Het CDA hoopt op meer daadkracht de komende maanden. 

Stemverklaring 

Wij stemmen in met deze jaarrekening maar het CDA wil dat de begroting 2018 realistischer wordt. 

En we willen U meegeven dat we van U een daadkrachtiger beleid verwachten het laatste drie kwart jaar van Uw regeerperiode.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.