06 oktober 2021

Bestemmingsplan Woningbouw De Kleine Aarde

Bestemmingsplan Woningbouw De Kleine Aarde

Met Woonstichting JOOST hebben we een goed gesprek gehad. Dat heeft geleid tot een aantal aanpassingen. Waaronder de vermindering van de inkijk voor de bewoners op het Planckpad, de plaats van leging van de zwartwatertank en de situering van het parkeerterrein op het terrein met ontsluiting via het Klaverblad.

Een zorgpunt is de bouwhoogte van 10 meter. Middels een amendement willen we daarom de bouwhoogte verlagen van 10 naar 9.25 meter om de onzekerheid over een derde verdieping te laten verdwijnen. De huidige bouwplannen kunnen dan onverminderd doorgang vinden. 
Mocht Woonstichting JOOST deze aanpassingen in overleg kunnen doen, dan zien wij geen bezwaren voor het realiseren van het appartementencomplex.

De rol van de gemeente in het gehele proces.
We zitten erg in onze maag met de verkoopprijs van de Van Coothhoeve. In 2018 is de van Coothhoeve met 6360 m2 grond verkocht voor €450.000. Volgens de wethouder is dit marktconform gebeurd.
Het CDA twijfelt of dit wel markconform is. We hebben dit daarom nagevraagd bij een makelaar en die heeft ons bevestigd dat dat inderdaad niet marktconform is. De makelaar geeft aan dat de taxatie eerder richting de 7 ton tot 1 miljoen zou moeten zijn.
Dus hiermee doet het college de gemeenschap van Boxtel in een tijd van financiële krapte tekort.

Deze verkoop is destijds middels een RIB (op 2 juni 2021) medegedeeld aan de raad, dus vragen stellen was niet mogelijk.
€450.000 voor de Van Coothhoeve en €440.000 voor het appartementencomplex.
Inmiddels is of wordt 2/3 weer teruggekocht m.u.v. de gronden van de voormalige kas en 1/3 woonhuis en grond van het appartementengebouw.
Voor het terugkopen betaalt de gemeente €330.000.
Dus dat betekent dat JOOST nu €110.000 betaalt voor 1/3 van de Van Coothhoeve + €440.000 voor de gronden van het appartementencomplex.
Totaal €550.000.
Wat het CDA zich dan nog afvraagt: wat heeft JOOST dan betaald voor de gronden van de oorspronkelijke kas? Het huidige parkeerterrein.

Het geld komt in het legaat en er worden eindelijk betaalbare woningen voor jongeren gebouwd die voldoen aan de door de gemeente opgelegde duurzaamheidseisen.

Wij hebben lang geworsteld met het feit dat het belang van buurtbewoners afgewogen moet worden tegen het belang van jeugdige Boxtelaren die op zoek zijn naar een betaalbare woning. Door middel van de moties willen we ervoor zorgen dat het leefgenot van omwonenden niet aangetast wordt, maar dat wel de nodige woningen gebouwd kunnen worden.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.