24 januari 2018

Initiatiefvoorstel Biomassaplein

In de raadsvergadering van 23 januari heeft het CDA als volgt gereageerd op een initiatiefvoorstel bij de plannen voor een Biomassaplein op Vorst B:

Het gaat hier om een procedurevoorstel, het initiatiefvoorstel is dus geen inhoudelijk punt of er wel of geen biomassaplein moet komen. Wat wordt er dan wel gevraagd:

1.     SPIN, CROL en de gemeenteraad volledig informeren.

2.     Alle informatie en de ingebrachte zienswijzen op de aanvraag ter kennis brengen aan de raad. Een openbare raadsvergadering waarin advies gegeven wordt aan het college. 

Het gaat om advies geven, de bevoegdheid blijft bij college.

Voor ons zijn er een aantal redenen om dit initiatiefvoorstel te steunen.

Het CDA signaleert maatschappelijke onrust in Lennisheuvel. Het gaat om een proef die veel gevolgen kan hebben voor de leefbaarheid van Lennisheuvel, dus is het belangrijk dat inwoners en ondernemers beschikken over alle informatie en mee kunnen praten. De informatie tot nu toe is zeer minimaal. De informatiemarkt was een goed begin, maar inwoners en ondernemers hebben behoefte aan meer duidelijkheid en gelegenheid om mee te praten.

Het CDA maakt zich zorgen over de mogelijke geluidsoverlast van de shredder, de stankoverlast en het aantal verkeersbewegingen. Via schriftelijke vragen en het vragenhalfuur hebben wij geprobeerd deze zorgen te uiten.

Het CDA signaleert daarnaast ook economische onrust. Bij de ondernemers van Ladonk is er onvrede over het proces. Ladonk is nagenoeg geheel gerevitaliseerd en vol. Wij kunnen ons vinden in de mening van de ondernemers dat uitbreiding van bestaande bedrijven op het industrieterrein nu bijna onmogelijk wordt. Des te vreemder is het dat er niet gezamenlijk naar oplossingen gezocht wordt. Het CDA betreurt het dat SPIN een WOB-verzoek in heeft moeten dienen om informatie te krijgen. Wij vinden het economisch van groot belang dat ook zij meegenomen worden in het informatietraject.

Het CDA signaleert ook onrust in de raad. Er is in de gemeenteraad nooit een algehele discussie (geen besluitvorming) sec over het biomassaplein gevoerd. De raad heeft dus geen kans gehad om wensen en bedenkingen mee te geven.

 Voor het CDA zijn er een drietal redenen waarom wij beter geïnformeerd willen worden en waarover wij advies willen geven:

1.De maatschappelijke onrust

2.De economische onrust

3.De financiële gevolgen van het opstarten van een biomassaplein op deze locatie, want:

A. Op deze locatie zijn de nodige aanpassingen die er op de locatie in Liempde wel   

     waren nog niet aanwezig.

B. De gemeente gaat ondernemertje spelen. Het is voor de raad belangrijk om de

     financiële risico’s van het project gedurende 4 jaar in te kunnen schatten en

     afspraken te maken over hoe we het kunnen volgen en monitoren.

C. Het is voor het CDA belangrijk om te weten wat voor consequenties het uitstellen

     van de verkoop van 10 ha industriegrond op Vorst B heeft op de financiën van het

     grondbedrijf en zo ook voor de gemeentelijke financiën.

Voor ons zijn er dus nog heel veel vragen m.b.t. het biomassaplein die nog onbeantwoord zijn. Dus het CDA steunt dit initiatiefvoorstel.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.