02 februari 2021

Motie Effectiviteit Boxtelse heroverweging

Samen met de fracties PvdA/GroenLinks en SP hebben we onderstaande motie ingediend om de Boxtelse heroverweging in de huidige vorm per direct te beëindigen en een gewijzigd model te heroverwegen op een later tijdstip.
De motie is helaas niet aangenomen (voor: PvdA/GroenLinks, SP en CDA).  

Motie vreemd aan de orde van de dag Effectiviteit Boxtelse heroverweging

De gemeenteraad van de gemeente Boxtel bijeen in haar vergadering op 2 februari 2021

Constaterende dat:

  • Er in december voor raadsleden een avond georganiseerd is met als doel een beknopte update te geven over het proces van de Kerntakendiscussie (Ktd),  genaamd de Boxtelse heroverweging, mede ter introductie voor de nieuwe raadsleden.
  • Op 12 januari een informatieavond volgde omdat enkele dagen later de website al live zou gaan.
  • Vraagtekens werden gezet bij de toegankelijkheid en representativiteit, mede i.v.m. corona. Ook is de vraag gesteld of de Ktd tot nader order uitgesteld kan worden.
  • Op woensdag 20 januari de Boxtelse heroverweging toch werd gelanceerd met praatmee.boxtel.nl/boxtelseheroverweging.
  • We betwijfelen of deze raadpleging effectief zal zijn. Zonder volledig te zijn constateren we het volgende: Meedoen is niet eenvoudig! Inloggen is moeilijk vanwege problemen met o.a. de link. Daarnaast is de papieren versie slechts op één locatie verkrijgbaar. Uitleg via het huis-aan-huisblad de Meierij is niet voor alle inwoners beschikbaar. Enerzijds vanwege nee-nee-stickers en anderzijds omdat het blad niet overal wordt bezorgd. Bij de enquête ontbreekt een goede inleiding (nauwelijks context). De vraagstelling, de begeleidende uitleg en de antwoorden boven taalniveau 1f zijn niet sluitend, soms sturend, vaak suggestief (het lijkt erop alsof we nu alles goed doen en het alternatief altijd minder is) en soms juridisch onjuist. Een gemiste kans is het ontbreken van ruimte voor suggesties. Beloofd was dat de invultijd 5 à 10 minuten zou vergen. Echter, de enquête invullen kost veel meer tijd en dat werpt een flinke drempel op.

Overwegende dat:

  • Wij als raadsleden veel belang hechten aan burgerparticipatie en graag met correcte en hanteerbare informatie van onze inwoners aan de slag willen.
  • De Boxtelse heroverweging een zwaarwegend middel is.
  • We daarom grote vraagtekens zetten bij de effectiviteit van deze raadpleging en timing (o.a. vanwege corona en het toekomstig coalitieprogramma).
  • Ons in alle ernst afvragen of we de heroverweging op deze wijze moeten voortzetten.
  • Er al veel geïnvesteerd is in de ontwikkeling en er nog kosten volgen voor de verwerking en interpretatie.

En roept raadsleden op

om de Boxtelse heroverweging in de huidige vorm per direct te beëindigen en een gewijzigd model te heroverwegen op een later tijdstip

En gaat over tot de orde van de dag.

CDA                                    PvdA/GroenLinks                        SP 

Vera Brouns                       Mirjam Bemelmans                    Eric van den Broek
Kubra Atalay                      Miek Nooijen                               Rinze van der Veen 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.