28 februari 2018

Opsplitsing Haaren

Het CDA stemt in met het uitspreken van de principebereidheid om een nader te bepalen deel van de gemeente Haaren over te nemen. En in te stemmen met de voorkeursdatum van 1 januari 2022 en indien noodzakelijk de datum 1 januari 2021 te bespreken. 

Toch willen wij graag een paar opmerkingen maken:

·        Dit is een duidelijke procesbeschrijving. Fijn!

·        Voor Boxtel is 1-1- 22 het meest geschikt vanwege bestuurbaarheid van onze eigen gemeente. Daar moeten we echt op sturen. 

·        We moeten streven naar een zorgvuldig proces waarin inwoners van Boxtel en Haaren en medewerkers van de gemeenten vertrouwen hebben en houden. 

·        Hiervoor is een goede communicatie naar medewerkers en inwoners nodig. Communiceer ook over de financiële consequenties, het waarborgen van de dienstverlening en andere gevolgen voor Boxtel.

·        Ook wij moeten de noodzakelijke voortgang goed bewaken. Dit kunnen we niet alleen overlaten aan Haaren maar ook als ontvangende gemeente moeten we actief participeren. 

·        Voor het CDA staat voorop dat er een zorgvuldig proces over definitieve grenzen moet zijn. Volgens het referendum wil 50% van Esch wel en 50% niet naar Boxtel. En in BD stond dat zo’n 70 gezinnen van de Ruiting liever naar Vught willen.  Als een wijk of Esch liever naar een andere gemeente wil, moet dat kunnen. Inwoners moeten hierbij leidend zijn. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.