05 april 2021

Persbericht gemeenteraad: Kerntakendiscussie

PERSBERICHT Gemeenteraad Boxtel

Doorstart kerntakendiscussie: raad wil nog meer inbreng van inwoners

De gemeenteraad heeft dinsdagavond uitgebreid gesproken over de kerntakendiscussie, het proces en de burgerparticipatie. Er is niet inhoudelijk gesproken over onderwerpen of bezuinigingen. Gezamenlijk is vastgesteld dat het traject volgens het raadsbesluit van juni 2020 wordt voortgezet.

De digitale raadpleging is door 353 inwoners ingevuld, de gemeenteraad bedankt deze inwoners voor de moeite die ze hebben genomen. Niet representatief wellicht, maar wél waardevol. De input van deze inwoners wordt uiteraard door de fracties meegenomen in de uiteindelijke kerntakendiscussie. Om naast de inwoners die meegedaan hebben met de raadpleging, andere inwoners de kans te geven mee te denken over de vraag wat voor gemeente wij zijn en wat we willen voor de toekomst, wordt op korte termijn naar hun ideeën gevraagd. Eenvoudig en beknopt. Een werkgroep gaat hiermee aan de slag en presenteert zo snel mogelijk een plan over hoe en wanneer inwoners ideeën met ons kunnen delen.

Raad heeft regie

De oorspronkelijke tijdsplanning zoals afgesproken door de gemeenteraad en unaniem vastgesteld, blijft gehandhaafd. Dat betekent dat in de komende weken input wordt verzameld waarna de gemeenteraad gezamenlijk aan de slag gaat met de kerntakendiscussie. We gaan kijken wat we moeten van het Rijk, wat we willen als gemeente maar ook wat we financieel kunnen. We houden inwoners op de hoogte van de voortgang.

De gemeenteraad wil graag zelf de regie over de kerntakendiscussie in handen nemen. Het is immers ónze discussie en het voeren van deze discussie is een unanieme wens van alle partijen geweest. We nemen deze verantwoordelijkheid en zetten hier gezamenlijk de schouders onder. Om te zorgen dat vanaf dit moment de kerntakendiscussie, het proces en raadpleging van de inwoners zo goed mogelijk verloopt, is er een raadswerkgroep bestaande uit vier fractievoorzitters samengesteld. Deze stuurgroep zal het proces bewaken en ervoor zorgen dat de afgesproken tijdsplanning met bijbehorende deadlines gewaarborgd blijft. Ook zal de stuurgroep nadrukkelijk kijken naar de communicatie over de kerntakendiscussie, op dit punt is het de afgelopen tijd mis gegaan en dat moet in het vervolg voorkomen worden. Als raadsfracties gaan we dit proces samen in waarbij onze blik continu gericht zal zijn op de toekomst. Want uiteindelijk willen we allemaal dat onze gemeente ook de komende jaren én daarna een zo fijn mogelijke plek blijft voor al onze inwoners.

Met vriendelijke groet,

De gemeenteraad van de gemeente Boxtel,

Geeske van den Akker
Kubra Atalay
Mirjam Bemelmans
Luc Bormans
Kim Bremmer
Pim Bressers
Eric van den Broek
Vera Brouns
Rianne van Esch
Sohib Hussain
Wout de Jong
Jan de Koning
Rob Kuppens
Stefan de Nijs
Miek Nooijen
Peter den Ouden
Gerlof Roubos
Joep Schalkx
Ilse Schelle
Christien van Schijndel
Lisa Somers
Rinze van der Veen
Mariëlle Wijffelaars

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.