06 oktober 2021

Plan de Plaetse Zuid

Plan de Plaetse Zuid

Wat ons betreft een prima plan. Wel hebben we twijfels over de levensvatbaarheid. Maar dat is niet aan ons als raadsleden. Dat risico is voor de initiatiefnemers die we bij deze ook veel succes toewensen.

Maar de gevolgde procedure daarentegen, is wel iets waar we als raad onze verantwoordelijkheid in hebben. De gevolgde procedure is discutabel.
Want wie heeft welke opdracht precies gegeven? Waren er andere initiatiefnemers? Wie heeft daarin de keuzes gemaakt?
Het is voor ons niet helder en niet transparant.

In antwoord op onze vragen hierover schrijft u:
“De stichting DKA heeft uit eigen beweging zelf dit nieuw initiatief voorgelegd bij de gemeente Boxtel passend binnen de uitgangspunten zoals besloten door de gemeenteraad in 2016.”

Oke..beetje vreemd.

De taxatie
Nadat 15 september de advocaat van de gemeente geadviseerd heeft om een nieuw taxatierapport te maken, is dat vrij snel gemaakt met een dagtekening van 28 juni 2021.
Wij hebben als raad dit rapport vertrouwelijk in mogen zien.
Dus daar kan nu niet veel over gezegd worden behalve dat er voor ons enkele opmerkelijke zaken in stonden en vooral ook niet in stonden.

Proefboerderij vragen en de werkelijkheid.
Vorige week stelden wij de volgende technische vraag: “Vindt er bij het oprichten van een proefboerderij op het Wilhelminapark of elders in Boxtel ook een omgevingsdialoog plaats met omwonenden? Welke mogelijkheden hebben omwonenden nog als de proefboerderij binnen het huidige bestemmingsplan past?”

Dit was uw antwoord: “De proefboerderij is nog geen onderdeel van Plan De Plaetse Zuid. Als dit in de toekomst wel een ontwikkeling gaat zijn dan is Wilhelminapark een van de mogelijkheden. Te zijner tijd zal bekeken worden hoe dit proces wordt vorm gegeven.”

Het is opmerkelijk dat er omtrent de proefboerderij nog zo veel onduidelijk is. We hopen en gaan ervan uit dat bij de komst van een proefboerderij naast belangen van omwonenden en grondeigenaren ook zeker de belangen van de huidige pachters meegenomen worden.
De beoordeling dient door de gemeente gedaan te worden en niet door derde partijen.
We hebben nog een vraag hierover. Hoe ziet u de rol van de gemeente bij het zoeken naar een locatie voor de proefboerderij? Is deze rol adviserend, bemiddelend of initiërend? Graag de mening van de wethouder hierover. 

In 2016 stond de invulling van De Kleine Aarde ook op de agenda van de raad. Hoewel de uiteindelijke keuze voor het Collectief niet onze keuze was, zijn toen wel verschillende plannen voorgelegd en met een matrix zorgvuldig beoordeeld.
Nu krijgen we maar 1 plan te zien. We kunnen kiezen voor het voorliggende plan of geen plan, terwijl we op de hoogte zijn van minstens 2 andere initiatieven.
Het is voor ons dus niet goed in te schatten of de andere initiatieven financieel meer hadden kunnen opleveren.
Een gemiste kans!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.