24 januari 2022

Belastingverordeningen

Normaliter is het vaststellen van de belastingverordeningen niet spannend. Deze verordeningen zijn een doorvertaling van de besluiten die in de begroting worden genomen. Toch was er dit jaar veel discussie over het vaststellen van de parkeerverordening.

De gemeente Etten-Leur heeft namelijk eerder besloten om per 1 februari 2022 over te stappen naar een digitaal vergunningenstelsel. Dat is belangrijk omdat we daarmee de controle -en eventuele parkeerboetes- zelf als gemeente kunnen innen. Daarvoor gingen parkeerboetes naar het Centraal Justitieel Incassoburo oftewel het Rijk.

Maar de overgang naar een digitaal stelsel riep wel veel vragen op bij onze inwoners. De eerder gebruikte papieren bezoekerskaarten komen daarbij te vervallen. Met name voor oudere inwoners is het aanvragen van een digitale vergunning niet eenvoudig. Op initiatief van het CDA is het tarief bezoekers parkeren omgezet naar afrekenen per uur in plaats van een minimum tarief per dagdeel (4 uur). Ook voor mantelzorgers zijn nu goedkopere oplossingen bedacht. En om de overgang goed te laten verlopen is besloten tot 1 april 2022 bezoekers niet te bekeuren wanneer zij een parkeerproduct niet goed gebruiken.

Als CDA houden we de vinger aan de pols. De gemeente heeft ook een adviesloket ingericht in de publiekshal, waar mensen op afspraak terecht kunnen en waarbij een medewerker een inwoner kan helpen bij het aanvragen van de juiste vergunning.

(E-mail: Jü[email protected] )

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.