15 november 2018

CDA Etten-Leur omarmt 'De Harde Leerschool' van Rugbyclub Etten-Leur

Het CDA Etten-Leur omarmt het initiatief van Rugbyclub Etten-Leur. De CDA fractie heeft een gesprek gehad met Thierry Bayle en Ed Oskam van Rugbyclub Etten-Leur. Er is gesproken over het project De Harde Leerschool waarbij 10 tot 25 kansarme, jongvolwassen mannen uit Etten-Leur met veel afstand van de arbeidsmarkt, de kans aangrijpen om voortaan anders om te gaan met gezag, langdurige werkloosheid of criminaliteit. Jongeren moeten fysiek en mentaal in staat zijn om circa 2 maanden, 3 dagen per week (18 uur) aan de slag te gaan.

De Harde Leerschool stoomt deelnemers klaar voor werk of een opleiding via de sport rugby. Naast rugby krijgen de deelnemers dagelijks diverse modules omtrent werkvaardigheden, wereldoriëntatie, weerbaarheid en sociale vaardigheden aangevuld met mentale coaching. Alles om uiteindelijk door te kunnen stromen naar een baan.

Volgens de begeleiders van het project, die op andere plaatsen dit project hebben uitgevoerd is het percentage jongeren dat uiteindelijk aan het werk gaat via De Harde Leerschool groter dan bij dat van andere vergelijkbare projecten.  Specifieke cijfers houdt het CDB echter niet bij. Gemiddeld 75% van de deelnemers haalt de eindstreep. Ongeveer de helft is daarna voor langere tijd aan het werk (een half jaar of langer).

We werken voor dit project samen met onze sportvereniging REL, potentiële ondernemers, die op zoek zijn naar medewerkers en deze mensen een kans willen geven. Ook   brengen dit we dit onder de aandacht van het Onderwijs, bv via leer- werktrajecten.

Onze netwerken van zowel raad als gemeente-apparaat kunnen we hierbij actief inzetten. 

Voor dit project moet er namelijk actief op zoek worden gegaan naar kandidaten en ondernemers, die we met elkaar in verbinding brengen voor dit project. Mochten we in Etten-leur in eerste aanvang te weinig deelnemers hebben, zullen we dit bij onze D6 gemeentes onder de aandacht brengen.  Wanneer zij willen participeren,  zullen zij ook een bijdrage naar rato moeten leveren.

Uiteindelijke doelstelling is natuurlijk dat er perspectief op werk komt voor kansarme jongeren en dat de gemeente haar doelstellingen voor meer mensen aan het werk en minder uitkeringen kan behalen. Hiermee kan volgens het CDA een bezuiniging in de begroting worden gerealiseerd.

Samen maken we Etten-Leur!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.