01 november 2018

Standpunt CDA Van Bergenpark

Voor het CDA is het prima dat er woningen gebouwd gaan worden op het terrein van de GGZ. Het is een centrale locatie en er is behoefte aan woningen in het centrum van Leur. Tot zover zitten wij volledig op dezelfde lijn als het college. Echter hebben wij een aantal laders ingebracht welke toegevoegd dienen te worden aan de voorgestelde kaders. Ook zullen sommige kaders aangepast dienen te worden. Deze zijn per kader behandeld:

1)Verkeersafwikkeling: Het CDA is voorstander om het verkeer binnenplans af te wikkelen. Dus geen verbindingen met oa de Kasteellaan. Deze straat leent zich er niet voor. Daarnaast dient het verkeer direct via de vijfhuizenweg afgewikkeld te worden. Om opstoppingen bij de aansluiting vijfhuizenweg lichttorenhoofd te verminderen is het CDA voor de korte termijn voorstander dat er een voorsorteervak gemaakt gaat worden voor auto’s welke van de lage vaartkant richting Kloosterlaan rijden. Maar ook voor auto’s welke van de vijfhuizenweg richting Kloosterlaan willen rijden. Andersom zouden wij dat willen voor de auto’s welke vanuit het lichttorenhoofd richting Attelaken rijden. Een andere aanpassing is een betere software instelling van de stoplichten moeten ontstaan voor verkeer wat staat te wachten op lichttorenhoofd. Bij de verkeersafwikkeling hoort ook al het voorsorteren op de afwikkeling van de nieuwe bouwplannen van Alwel op de hoek kasteellaan kapelstraat. De Madurodam woningen. Nu is de kans om de aanleg van het wegen net zo in te richten dat het verkeer uit de kapelstraat direct door het nieuwe plan naar de vijfhuizenweg gestuurd gaat worden. In dit plan zal de kerkstraat en of kasteellaan extra belast gaan worden in de toekomst. Hier dient in de kaders wat betreft het CDA ook een aanpassing voor opgenomen te worden.

2)Bijdrage GGZ. Het CDA is teleurgesteld in de houding van de GGZ. Jarenlang heeft het GGZ een plaats gehad op Leur. Het GGZ heeft in die jaren zeker ook overlast veroorzaakt op Leur. Nu wil men vertrekken en zoveel mogelijk huizen bouwen om maximaal rendement van de locatie te maken. Voor het CDA zou het noodzakelijk zijn dat het GGZ met NBU samen de aanpassingen (zoals hierboven genoemd) welke de verkeersafwikkeling moeten verbeteren dienen te betalen. Deze plannen zorgen er immers voor dat er een extra verkeersbelasting gaat plaatsvinden op Leur. Dit hoort wat betreft het CDA bij de plankosten.

Daarnaast had de GGZ ook meer inspanningen kunnen doen om het Huys museum voor Etten-Leur te behouden. Ook hier had de GGZ een bijdrage voor kunnen leveren. Het voelt als vertrekken zonder dankjewel of zelfs zonder houdoe te zeggen. Dat zijn we niet gewend op Leur.  Voor wat betreft het CDA is dit ook een nieuw kader.

3)Milieubelastende bedrijven. Er is een brief aan de gemeenteraad gestuurd omtrent bedrijven welke een milieuzone veroorzaken. Voor het CDA is het vreemd dat daar het loonbedrijf wat gevestigd is aan de vijfhuizenweg niet in opgenomen is. Deze zit in een zware milieucategorie en heeft mogelijk plannen in de toekomst om uit te breiden. Het CDA zou graag een toezegging hebben van het college dat deze in de toekomst niet belemmerd gaat worden in hun bedrijfsvoering. Ook aan de lange brugstraat zit een café en een slager met de achterkant van hun onderneming tegen  het nieuwe plan. Ook deze mogen in de toekomst niet belemmerd gaan worden in hun bedrijfsvoering. Dit zou ook een logisch kader kunnen zijn wat opgenomen gaat worden.

4)Bouw woningen. Het CDA kan instemmen met het aantal woningen. Voor het CDA was het logischer geweest dat de gronden grenzend aan de kapelstraat tot aan de kasteellaan ingezet gaan worden voor ouderen. Dus daar meer loof woningen realiseren. Dit ipv middeldure rijwoningen. Dit is ook beter passend in de omgeving. Ook vind het CDA het vreemd dat er een appartement gebouw gaat komen tegenover de tennisbaan. De verlichting van de tennisbaan zorgt natuurlijk voor overlast bij appartementen. Het CDA zou graag van de wethouder horen of hierover overleg is geweest met de tennisvereniging en hoe dit opgelost gaat worden.

5)Waterhuishouding: In de brief welke onlangs door het college is verstrekt staat opgenomen dat de waterhuishouding in het van bergenpark moet voldoen aan de eisen die het waterschap stelt. Het CDA zou hier ook graag de omgeving van het van bergenpark aan willen toevoegen. Ook dit zou voor het CDA ook zeker een aanvullend kader moeten zijn.

6)Ontwikkelingen richting Brugstraat: Voor het CDA zou het goed zijn dat NBU ook in gesprek gaat met bewoners van de Lange Brugstraat. Dit om te onderzoeken of mensen mee willen liften met de plannen. Dus mogelijk de achterkant van de lange Brugstraat tussen Ouwe Brug en overkant Domineesgang betrekken bij de plannen. Dit zeker met behoud van de bestemmingen welke er nu aanwezig zijn. Tenzij er detailhandel bestemming is en deze ingeleverd gaat worden voor de omzetting naar woningbouw. Ook dit had het CDA een logisch kader gevonden. Dus overleggen met aangrenzende percelen.

7)Als laatste voorzitter zou het CDA het groen met name aan de buitenkant willen behouden. Dus kijk met omwonende vooral van de kerstraat naar de inrichting van die strook. Wat betreft het CDA zou hier meer groen accenten behouden kunnen blijven wat niet ten koste hoeft te gaan van het aantal woningen.

Voor het CDA zijn er dus te weinig kaders opgenomen voor dit plan. Concreet zou het CDA het verzoek willen doen om het aantal kaders uit te breiden met 11. Dit zonder het terugdringen van het aantal wooneenheden. Want het CDA wil de doelstelling van het aantal te bouwen woningen zeker realiseren.

De 11 extra kaders zouden wat betreft het CDA zijn:

1)Binnenplans verkeer afwikkelen. Dus niet kasteellaan er bij betrekken

2)Bij verkeersafwikkeling nu al rekening houden met verkeersafwikkeling nieuwe woningen kapelstraat dat deze niet via kerkstraat of kasteellaan zal gaan

3)Direct aanpassingen op kruising lichttorenhoofd vijfhuizenweg doorvoeren en

4)Aanpassingen kruispunt laten betalen door GGZ in combinatie met NBU

5)Bijdrage GGZ vragen voor behoud Huismuseum

6)Milieubelastende bedrijven aan vijfhuizenweg en lange brugstraat de garantie geven dat zij geen last krijgen in hun bedrijfsvoering van de nieuwe plannen

 7)Meer loofwoningen richting van bergenplein

8)Overleg met tennis omtrent appartementsgebouw tegenover de tennis

9)Waterhuishouding omgeving van bergenpark ook op orde ipv het van bergenpark

10)In gesprek met omwonenden Lange Brugstraat over aansluitingen op het plan

11)Behoud van een  groenstrook aan kerkstraat van minimaal 5 meter  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.