24 januari 2022

Vaststellen regiovisie Jeugdzorg

Jeugdzorg staat al jaren onder druk. In 2015 zijn de taken voor Jeugdzorg overgegaan van het Rijk naar de gemeenten. Maar gelijktijdig heeft het Rijk een forse bezuiniging doorgevoerd. De gemeenten in onze regio hebben de handen ineen geslagen en hebben daarvoor een zogenaamde regiovisie opgesteld.

De doelstelling dat kinderen gezond en veilig moeten kunnen opgroeien in onze regio ondersteunen we natuurlijk. Maar we zijn ook kritisch op de wijze waarop jeugdzorg wordt vormgegeven.

Bij de behandeling van de regiovisie hebben we drie aandachtspunten benoemd:

Hoe gaan we om met de enorme groei van de vraag naar lichte zorg met een steeds groter wordend budget. Op dit moment heeft 1 op de 9 kinderen een verwijzing naar een of andere vorm van jeugdzorg. Met name bij de lichte zorg zijn andere wegen ook mogelijk.

Een tweede punt is dat er op dit moment naar onze mening onvoldoende inzicht is in de effectiviteit en controle van de kwaliteit van het huidige aanbod in de jeugdzorg. Zo zijn er in onze regio meer dan 150 aanbieders actief.

Een derde punt is wanneer je ouders hulp aanbiedt. Hoe ziet deze hulp er dan uit. We merken op dat ouders ook een eigen verantwoordelijkheid hebben bij het opvoeden van kinderen. Zeker bij complexere scheidingen zien we dat jeugdhulp wordt ingeschakeld om kinderen te beschermen. De vraag is dan of deze kosten gedragen moeten worden door de gemeente. Op basis van deze aandachtspunten hebben we de wethouder een aantal aanbevelingen gedaan om in de uitvoering van de regiovisie mee te nemen.

(E-mail: [email protected])

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.