24 januari 2022

Verplaatsen intensieve veehouderij naar Zwartenbergseweg 17

In de decembercyclus van de gemeenteraad stond een voorstel op de agenda om een intensieve veehouderij te verplaatsen van de Zundertseweg naar de Zwartenbergse Polder. Dit voorstel was een gevolg van een eerder genomen besluit van de gemeenteraad in maart 2019. In dat besluit waren kaders vastgesteld waarbinnen de initiatiefnemer de intensieve veehouderij kon verplaatsen.

Het CDA was voorstander van deze verplaatsing. In de eerste plaats omdat de initiatiefnemer binnen de vastgestelde kaders een voorstel had uitgewerkt. Daarbij speelt mee dat met deze verplaatsing geen intensieve veehouderij meer mogelijk is in de omgeving van de Zundertseweg. Een passend besluit gegeven het feit dat in die omgeving meer mensen wonen en de belasting van de omgeving door verplaatsing minder groot wordt. In de tweede plaats had het voorstel ook de benodigde vergunning van de Provincie om op de locatie Zwartenberg een moderne klavermesterij op te zetten, waarbij de uitstoot van stikstof gegeven de nieuwste stalsystemen fors wordt gereduceerd. Dus ook een belangrijk winstpunt voor het milieu.

Helaas werd dit voorstel door een meerderheid van de gemeenteraad niet gesteund. De CDA fractie betreurt dit besluit. De gemeente moet in onze ogen recht doen aan gesteld vertrouwen dat initiatiefnemers uit de eerder vastgestelde kaders mochten ontlenen.

(E-mail: [email protected] )

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.