23 juli 2021

Wat kan de gemeente bijdragen om herstel na de coronaperiode te bevorderen ?

Sinds maart 2020 staat ons leven grotendeels in het teken van de coronapandemie. Nu ruim 16 maanden later is er weer sprake van oplopende besmettingen. Wel zitten we nu in de fase dat het merendeel van de bevolking is gevaccineerd. Laten we hopen dat dit voldoende bescherming biedt voor de gezondheid van onze inwoners.


De gezondheidscrisis heeft grote gevolgen voor onze samenleving en economie. Het Rijk heeft ruim € 76 miljard in de begroting opgenomen voor steun aan bedrijven en maatschappelijke instellingen. Een deel daarvan is besteed via de gemeenten. De gemeente Etten-Leur heeft in 2020 ruim € 1,7 miljoen ontvangen aan coronacompensatie. Daarvan is € 1,4 miljoen besteed en het resterende bedrag is gereserveerd voor uitgaven in dit jaar.

Bij de behandeling van de jaarrekening 2020 was sprake van een overschot van bijna € 2,5 miljoen. De raad heeft besloten een bedrag van € 1 miljoen te reserveren voor een “Corona” Herstelplan dat bij de begroting 2022 in november op hoofdlijnen zal worden gepresenteerd. De komende maanden wordt dit plan verder uitgewerkt. Doel van het plan is om onze inwoners, ondernemers en verenigingen te ondersteunen om na deze coronaperiode weer verder te kunnen. Concreet is in de in juni dit jaar behandelde kadernota al op een enkel onderdeel aangegeven hoe dat vorm gegeven kan worden. Het voorstel is gedaan om de huurverhogingen van gebruik sportvelden niet door te voeren in 2022. Ook is voorgesteld de subsidies voor verenigingen niet te korten in 2022. Er zullen ongetwijfeld nog meer voorstellen volgen de komende tijd, waarbij het Herstelplan van onze gemeente altijd aanvullend zal zijn op de herstelmaatregelen die door het Rijk worden genomen.

Ger de Weert (email: [email protected])
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.