CDA | Bezoek Luitenant-generaal Bestkazerne

24 maart 2025 2 minuten lezen

Bezoek Lui­te­nant-gene­raal Best­ka­zer­ne

Invoer 246669Invoer 246671Invoer 246670Periodiek gaat het CDA Gemert-Bakel op bezoek bij bedrijven of instellingen in onze gemeente.Dit keer bezochten wij de Luitenant-generaal Bestkazerne. De grootste...

Periodiek gaat het CDA Gemert-Bakel op bezoek bij bedrijven of instellingen in onze gemeente.

Dit keer bezochten wij de Luitenant-generaal Bestkazerne. De grootste kazerne van Nederland gevestigd op grondgebied van de gemeenten Venray en Gemert-Bakel. Het is de thuisbasis voor het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) wat het luchtruim verdedigt vanaf de grond en beschermt vitale objecten, eenheden en gebieden tegen dreigingen vanuit de lucht. Met verschillende wapensystemen schakelt de eenheid vliegtuigen, helikopters, raketten, kruisvluchtwapens en drones uit.

Ons bezoek vond gecombineerd plaats met een delegatie van DOSCO (Defensie OnderSteuning Commando) en medisch specialisten uit het CMH (Centraal Militair Hospitaal).

Tijdens een algemene presentatie over grondgebonden luchtverdediging werd ook dieper ingegaan op de toekomstvisie en plannen van het DGLC en uitbreidingsplannen op het terrein. Een terrein dat, ondanks het intensieve gebruik, bekend staat als biologisch zeer divers. De terreinbeheerder Defensie stelt zich natuurbewust op, waardoor vele unieke natuurwaarden van het gebied in stand gehouden worden en vele diersoorten hier ongestoord kunnen verblijven. Daar wordt dan ook rekening mee gehouden bij die toekomstplannen.

Het commando bestaat op dit moment uit ruim 750 medewerkers waar militairen van de landmacht, luchtmacht en marine werken. Gezien de huidige veranderingen en spanningen in de wereld zal dit aantal de komende jaren flink worden uitgebreid. Nog los van een eventuele reactivering van vliegbasis De Peel, waarover later dit jaar door het kabinet een beslissing genomen wordt, zal er door Defensie flink geïnvesteerd gaan worden op deze kazerne. Zo heeft Defensie 22 nieuwe mobiele anti-drone kanonsystemen gekocht om de luchtverdediging verder te versterken. Dit betekent alleen al een uitbreiding met ca. 125 arbeidsplaatsen op deze kazerne en noodzakelijke aanpassingen van de diverse gebouwen. Een flinke klus voor het Rijksvastgoedbedrijf (ook vertegenwoordigd bij het bezoek) dat deze klus voor Defensie uitvoert. En ook zij krijgen, net als gemeenten en provincies, te maken met uitdagingen op het gebied van stikstofregelgeving en de noodzakelijke energiebehoefte. Nog los van de dynamiek die twee gemeenten, twee provincies en twee waterschappen met zich meebrengt. Ga er maar aan staan!

Deze uitbreidingen de komende jaren bieden ook kansen voor onze gemeente. Niet alleen op het gebied van werkgelegenheid maar ook voor de leefbaarheid in (met name) de kleinere kernen gelegen rondom de kazerne.

Na de presentatie hebben we gezamenlijk elders op het terrein de Historische Collectie Grondgebonden Luchtverdediging bezocht. Een mooie unieke collectie welk een overzicht biedt van de ontwikkelingsgeschiedenis van de grondgebonden luchtverdediging vanaf 1915 tot heden. De collectie is ondergebracht in twee hallen, tevens is er een buitenexpositie waar, speciaal voor ons bezoek, ook een Patriot launcher en NASAMS launcher en radar waren opgesteld, en we uitleg hierover kregen van het bedienend personeel.

Na de lunch hebben we onder leiding van de commandant DGLC nog een rondrit over het enorme terrein gemaakt. Interessant hierbij was dat we (vanuit de bus) hebben kunnen zien hoe de grootste luchtverdedigingsoefening van Europa op deze kazerne werd gehouden.
Een tweejaarlijkse oefening (JPOW) waaraan zo’n 15 NAVO-bondgenoten deelnemen. Voor het grootste deel virtueel, maar losse elementen beoefenen de luchtverdedigers ook in de praktijk.

Wij bedanken het DGLC voor de hartelijke ontvangst en het leuke en interessante programma.

Het belang van een eigen volwaardige krijgsmacht wordt weer net zo belangrijk als in de vorige eeuw. Daarom mogen wij ook trots zijn op dit uiterst geavanceerde onderdeel van onze krijgsmacht wat (gedeeltelijk) gestationeerd is op ons grondgebied.

Het CDA gaat regelmatig bij lokale bedrijven en ondernemers op bezoek. Mochten wij bij u ook welkom zijn dan horen wij dit graag van u.

CDA Gemert-Bakel

Joris van Loon

[email protected]

Lees
ver­der